Ексклюзиви
пʼятниця, 25 січня 2019 15:50

Особистий ворог Сталіна і популяризатор української - чим запам'ятався Микола Скрипник

Особистий ворог Сталіна і популяризатор української - чим запам'ятався Микола Скрипник
Микола Скрипник українізував освіту і пресу у 1920-х Фото: pmu.in.ua

Український політик Микола Скрипник народився 25 січня 1872-го у селищі Ясинувате, нині райцентр на Донеччині.

Із молодості брав участь у підпільній політичній діяльності. За це 15 разів арештовувався та 7 разів перебував у засланні. Був засуджений до страти і 6 разів утікав із царських казематів.

З 1918-го був головою уряду більшовицької УНР, наркомом внутрішніх справ, юстиції та генеральним прокурором, головою Держплану УСРР.

Був особистим ворогом Сталіна, їздив на ділові імпрези з перекладачем і виступав тільки українською мовою. Як нарком освіти (1927—1933) провів гігантську роботу на ниві національно-культурного розвитку України та сприяв запровадженню українізації, пише uahistory.com.

Під його керівництвом була завершена українізація преси. Наклад україномовних газет 1933-го сягнув 3,5 млн. примірників.

Українською стала початкова та середня освіта, частково - вища школа. В установах Всеукраїнської академії наук послуговувалися тільки українською мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевельов виділив 3 ворогів відродження України

Микола Скрипник намагався поширити українізацію на етнічно українські території РРФСР. Хотів, щоб в історично україномовних Курській, Воронезькій, Саратовській областях, Ставропольському краї, на Кубані було запроваджено україномовне шкільництво, театр, пресу тощо. Тоді український театр успішно функціонував у Москві.

Нарком освіти скликав 1927-го Всеукраїнську правописну конференцію, внаслідок якої був опрацьований так званий "скрипниківський" правопис. Затвердили його наступного року. Він усував русифікаційні впливи з української мови.

Вранці 7 липня 1933-го у Харковы на засіданні політбюро його члени накинулися на Скрипника, вимагаючи покаяння за "мовне шкідництво". Він зрозумів, що вже нічого змінити не можна. Після завершення засідання зайшов до власного кабінету і застрелився.

Мовознавець Іван Огієнко народився 14 січня 1882-го у родині нащадків старовинного козацького роду в селищі Брусилів на Житомирщині.

Він переклав Біблію українською, складав словники, керував міністерством освіти УНР, а потім Українською автокефальною православною церквою.

Зараз ви читаєте новину «Особистий ворог Сталіна і популяризатор української - чим запам'ятався Микола Скрипник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути