Ексклюзиви
четвер, 25 лютого 2021 10:56

Заснували центр книговидання

Заснували центр книговидання
1573 року у Львові Федорович заснував друкарню. Фото: Anntinomy

25 лютого 1573 року у Львові у монастирі святого Онуфрія Іван Федорович заснував друкарню.

Місце його народження невідомо. Дослідники припускають, що Федорович походить з Білорусі чи Польщі. Він намагався заснувати типографію в Москві. Там разом із Петром Мстиславцем надрукував кілька літургійних церковнослов'янських книг.

Англійський дипломат Джильс Флетчер писав, що друкарню Федоровича підпалили. До цього могли бути причетні московські священники. Вони боялися, що з винаходом друкарства стануть не потрібні їх послуги переписувачів книг.

Федорович виїхав в Литву, потім у Польщу. 1572-го перебрався до Львова. Разом зі своїм сином Гринем Івановичем надрукував "Апостол". Він вважається першою друкованою книжкою в Україні. "Апостол" містив тексти з Біблії, які стосуються діянь апостолів та послання апостола Павла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Видали віршовану історію церкви

1574 року в типографії надрукували перший східнослов'янський "Буквар". Він складався з абетки, складів, зразків відмінювання і короткої читанки. Відомий лише 1 примірник "Букваря" Федоровича. Його знайшли в Римі 1927 року. Зберігається в бібліотеці Гарвардського університету.

15 лютого 1574-го у Львові Іван Федоров видав 1-шу друковану книжку на українських землях - "Апостол". Вона містила традиційний церковнослов'янський переклад "Діянь і послань апостольських".

Зараз ви читаєте новину «Заснували центр книговидання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути