неділя, 16 травня 2021 08:20

Помилка польського командування і зрада: козаки перемогли у битві

Помилка польського командування і зрада: козаки перемогли у битві
2011-го на місці битви встановили символ перемоги Хмельницького на Жовтих Водах. Фото: https://www.shukach.com

Військо Богдана Хмельницького завдало поразки польській армії під керівництвом Стефана Потоцького під Жовтими Водами 16 травня 1648-го.

Уряд Речі Посполитої відправив проти Хмельницького Миколая Потоцького і Мартина Калиновського з військами. Польські генерали не чекали спротиву і розділили свої війська. Стефан Потоцький вів двохтисячне військо на Жовті Води. Жовтим Бродом називали переправу на річці Жовтій. Зараз це межі сучасних Дніпропетровської та Кропивницької областей.

Потоцький послав проти Хмельницького реєстрових козаків. Тому вдалося підіслати в їхній табір агентів. Ті підбурили їх повстати проти поляків. "Воювати козаками проти козаків — все одно, що вовком орати" - казав нібито гетьман. Реєстрові козаки перейшли на бік повстанців. Перебили своїх начальників, а їхні тіла покидали у Дніпро.

Заручившись підтримкою Османської імперії, Хмельницький мав військо кримських татар. Татарська кіннота славилася своєю маневреністю. За допомогу татар козаки розплачувалися не лише воєнною здобиччю, а й грошима. У битві взяли участь 8 тис запорізьких козаків, 1500 повсталих проти поляків реєстрових козаків та тисяча кримських татар.

Кримські татари на чолі з Тугай-беєм напали на польський табір, проте ті відбилися. Поляки чекали німецьких найманців та реєстрових козаків. Основні польські сили були за 200 км від Жовтих Вод, у Корсуні.

Богдан Хмельницький разом із татарами використали це та почали штурм. Українці взяли поляків у оточення, почались переговори. Хмельницький вимагав визнати поразку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гетьман очолив повстання козаків

Польські війська спробували вийти з оточення вночі 16 травня. Їх атакували татари та загін Максима Кривоноса. 12-тисячна армія Потоцького не отримала підкріплення. Татарськими полоненими стали майже 3 тис. поляків. Битва під Жовтими Водами стала першою перемогою повсталих козаків над Річчю Посполитою. Натхненні перемогою, війська Хмельницького в кінці травня 1648-го розбили поляків у битві під Корсунем.

Поразка польської армії в основному була спричинена помилкою польського командування, яка полягала в розділенні армії на три окремі групи. Також - зрада реєстрових козаків.

Сучасний військовий історик, лауреат премії імені Дмитра Яворницького Іван Стороженко вважає, що хан надав дуже важливу дружню підтримку українцям:

"Ми пишаємося, що маємо друзів, які надали нашому народу військову допомогу, підтримали наші національні інтереси. Одним з них був Тугай-бей - палкий прихильник створення української козацької автономії, дружній Криму. Створюючи соборну Україну, ми повинні подбати про долю кримськотатарського народу, допомогти йому відродити осквернені святині, відновити історичну справедливість в українсько-кримськотатарських стосунках".

Битва під Конотопом між українсько-татарськими та московськими військами розпочалась 7 липня 1659-го. Тоді у ході Московсько-Української війни війська гетьмана Івана Виговського завдали нищівної поразки московським військам князя Олексія Трубецького.

Зараз ви читаєте новину «Помилка польського командування і зрада: козаки перемогли у битві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути