понеділок, 30 грудня 2013 10:45

Оркестр кам'яного віку досі звучить
5

Сопілки та дримби кроманьйонців
Фото: Фото: Сергій Старостенко
Всі знахідки, виявлені на Мізинській стоянці

Це перші у світі музичні інструменти, знайдені археологами, з колекції  Інституту археології Національної академії наук України. Розкопані 1907 року поблизу села Мізин Коропського району на сучасній Чернігівщині, яке завдяки такій знахідці стало відомим на весь світ. На місці п'яти жител віком 20 тисяч років під землею серед інших речей були поховані вирізьблені з кісток і бивнів мамонта сопілки й дримби. Також тут виявлено давній прототип кастаньєтів. Наші предки супроводжували музикою свої танці і ритуали. Ці інструменти створюють цілий ансамбль, на якому можна грати навіть сьогодні.

"Кажуть, він досі звучить, причому доволі гармонійно, - говорить з Олексій Ананов, заступник директора Мистецького Арсеналу, де оркестр з кісток мамонта виставлявся протягом чотирьох місяців. Показує на трипільську кераміку, яка експонується поруч. - Порівняйте орнаменти. Ці предмети розділяє майже 14 тисяч років, але візерунки майже ідентичні".

Це перші відомі в історії зображення меандру - одного з найпоширеніших орнаментів. Гострі кути складаються неперервну лінію, що на думку етнографів, з давніх-давен є символом нескінченності буття. Але орнамент з мізинської стоянки вирізняється від інших подібних - тут в меандр вкраплено свастику. Це, на думку археологів, є символом божественної благодаті, яка присутня скрізь у світі. В Індії такий тип меандру називають нандавартайя (nandavartaya), що перекладається як "коло щастя".

Унікальні експонати зберігаються у фондах Інституту археології Національної академії наук України інколи демонструються на масштабних виставках.

На сьогодні найдавнішими музичними інструментами вважають три флейти віком 30-37 тисяч років, знайдені на території сучасної Німеччини. Флейти були вироблені з кісток лебедя.

Зараз ви читаєте новину «Оркестр кам'яного віку досі звучить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути