понеділок, 22 січня 2018 15:47

Опублікували фото і документи засновника театру імені Франка
7

Гнат Юра
Фото: Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України
Лист Гната Юри до Івана Дніпровського, 20 грудня 1927
Гнат Юра та Наталя Ужвій серед працівників сільського господарства. Червень 1941
Лист композитора Михайла Вериківського до Гната Юри
Фото Гната Юри в ролі Жоржа Клемансо в кінофільмі «Незабутній 1919», 1952

Центральним державним архівом-музеєм літератури і мистецтва України презентовано документи з особистого фонду Гната Юри - світлини, лист та текст ролі. Документи, зібрані у фонді, були передані на зберігання дружиною актора Ольгою Рубчаківною-Юрою у 1973 році. Основний масив документів особистого фонду складають замальовки, листування та особисті документи.

У січні 1920-го він заснував у Вінниці український театр імені Франка, який нині діє у Києві. У одному із листів, написаному Гнатом Юрою 1927 року до сценариста Івана Дніпровського йдеться про репертуар театру після 1 січня. Саме в цей час театр переїхав до Києва. З листа відомо, що поруч із театром — де нині пам"ятник Іванові Франку — стояла хата, за тином росли соняхи й паслися кози.

На іншому фото Гнатові Петровичу 59 років. Він стоїть поряд із акторкою Наталею Ужвій. Це фото зроблено ще до евакуації театру, у червні 1941 року.

Серед документів - текст ролі Наташі, зіграної Ольгою Васильєвою у виставі Київського драматичного театру ім. Франка за п'єсою "Суєта" Івана Карпенка-Карого у постановці Юри 1945 року. Цей текст привертає увагу тим, що написаний від руки самим Гнатом Юрою. Він зберігався у архіві актриси. Вистава "Суєта" трималася на сцені з 1920-го до кінця 1950-х, і Юра незмінно грав там Терешка Сурму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рідкісні фотографії солдатів Вермахту в тилу і на відпочинку - добірка

Ще одна світлина показує його в ролі Жака Клемансо в кінофільмі "Незабутній 1919 р.", що вийшов у 1952 році.

Ще є лист до Юри 3 липня 1957 року від українського композитора Михайла Вериківського, який домовлявся з художнім керівником про постановку у театрі опери "Вій".

Гнат Юра народився 8 січня 1888 р. у селі Федвар на Кіровоградщині. Виховувався у родині свого дядька. Ще в шкільні роки робив перші кроки на сцені. У роки Першої світової війни Гнат перебував у російському та австрійському таборах для інтернованих осіб. Згодом був мобілізований до царської армії. У 1917–1919 рр. Гнат грав на сценах київського Молодого театру та у першому на той час державному театрі України ім. Тараса Шевченка. 1920-го у Вінниці був створений український драматичний театр ім. Івана Франка. 1923 року театр був перенесений до Харкова, а з 1926-го – до Києва. Як художній керівник і режисер Гнат Юра працював у театрі до 1961 р., підготувавши близько 100 вистав. Найкращими ролями Г. Юри у виставах є Мусій Копистка ("97" М. Куліша), Фігаро ("Весілля Фігаро" П. Бомарше), Мартин Боруля ("Мартин Боруля" І. Карпенка-Карого), Швейк ("Пригоди бравого вояка Швейка" Я. Гашека) та ін. Г. Юра знімався на Київській кіностудії художніх фільмів ім. Олександра Довженка та Київській студії науково-популярних фільмів. Варто згадати його неповторну гру у кінофільмах "Тарас Шевченко", "Прометей", "Кармелюк", "Чисте небо", "Балада про солдата" та інших. 1954-го Гната Юру звільняють з посади головного режисера франківців. 18 січня 1966 року — помер у Києві, похований на Байковому кладовищі

Одна з київських вулиць, що на Борщагівці, носить ім'я видатного українського актора і режисера Гната Юри. Її було названо на його честь 1967 року. А по вулиці Ольгинській на будинку №2, де він проживав, встановлено меморіальну дошку його імені.

Зараз ви читаєте новину «Опублікували фото і документи засновника театру імені Франка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути