Ексклюзиви
середа, 21 вересня 2022 07:05

Оперний театр побудували на місці річки

Оперний театр побудували на місці річки
Архітектор Зигмунт Ґорголевський особисто керував будівництвом платформи для театру на місці річки. Фото: https://www.032.ua

Львівський театр опери і балету відкрили 21 вересня 1940-го. До цього називався Великий міський театр

Архітектор Зигмунт Ґорголевський будівництво театру розпочав у червні 1897-го. Особисто керував будівництвом та контролював виконання всіх робіт, пов'язаних з обстановкою та художнім оздобленням. Русло річки Пелтва опечатали та замурували, а на інноваційному залізобетонному фундаменті будували цегляні та кам'яні стіни. Для прикраси будівлі театру запрошені найвідоміші живописці та скульптори тогочасного Львова. Техніку театру виготовляв автомобільний та машинний завод у Саноку.

Відкрився театр для глядача 4 жовтня 1900-го прем'єрою лірико-драматичної опери "Янек" Владислава Желенського — про життя карпатських верховинців. Театр іменувався Великий міський театр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кінний трамвай обслуговували позмінно 75 тварин

Після приєднання західноукраїнських земель до УРСР у Львові вперше було створено Державний український театр опери та балету. Був свій оркестр, хор, балетна трупа, з різних міст прибули фахівці: режисери, балетмейстери, художники. Війна перервала творчу працю. 1941-го Український львівський театр відкрив театральний сезон. Іспанська газета писала, що театр у Львові є найкращим в Європі у той час.

Наприкінці 1970-х років театр закрили на реставрацію. В ньому зміцнено фундаменти, переплановано підвальні приміщення. 2000-го театр святкував 100-річний ювілей, його перейменували на театр Соломії Крушельницької та надали статусу Національного.

Радянські війська зайняли Львів 27 липня 1944-го. Місто зробили адміністративним центром Львівської області УРСР. Після бою та повного розгрому німецьких частин під Бродами 19 липня, радянські війська перейшли у наступ на Львів.

Спроба радянського командування зайняти місто танковими арміями закінчилася невдачею. Лише 27 липня за підтримки польських повстанців, радянські війська захопили Львів та Перемишль.

Зараз ви читаєте новину «Оперний театр побудували на місці річки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути