Ексклюзиви
вівторок, 22 вересня 2020 11:38

Окупанти влаштували військовий парад
10

22 вересня 1939 року у Бресті провели Німецько-радянський військовий парад
Фото: wikipedia
22 вересня 1939 року у Бресті провели Німецько-радянський військовий парад
22 вересня 1939 року у Бресті провели Німецько-радянський військовий парад
22 вересня 1939 року у Бресті провели Німецько-радянський військовий парад
Арки перемоги, встановлені у місті

Спільний парад військових вермахту і червоної армії відбувся в окупованому польському Бересті 22 вересня 1939 року. Нацисти передали місто і Берестейську фортецю під радянську юрисдикцію.

Берестя і фортецю зайняв 14 і 17 вересня XIX моторизований корпус вермахту під командуванням генерала Гайнца Гудеріана.

За 4 доби політичні відомства союзників підписали протокол про встановлення демаркаційної лінії на території колишньої Польської держави. За ним, захоплена німцями територія мала увійти до зони радянського впливу. Гудеріан виступав проти, усвідомлюючи невигідність такої поступки і неможливість вивезти з міста польські ресурси, втім, виконав рішення міністерства закордонних справ. Після коротких переговорів радянські війська здійснили 120-кілометровий марш до Берестя з Пружан - тепер у Білорусі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Побитий Ленін і свастика над урядом - яким був Мінськ 1941-го

Про урочистий спільний парад Гудеріан домовлявся з комбригом Семеном Кривошеїним. Той запропонував, щоб о 16:00 під звуки оркестру німецькі солдати похідною колоною зі штандартами залишили місто, а радянські частини вступили в нього. Зупинилися на вулицях, де проходили німецькі полки, і відсалютували їм своїми прапорами. Гудеріан погодився, але сказав, що буде присутнім на трибуні й салютуватиме частинам разом із Кривошеїним.

Урочистий марш відбувся, як і запланували. У місті встановили "арки перемоги", які радянські військові прикрасили червоними зірками і свастиками. Центральною вулицею міста пройшла піхота, за нею артилерія, танки, мотоцикли й автомобілі. Над містом пролітали й літаки. Радянські та німецькі генерали віддали один одному шану за перемоги над поляками.

Урочистості завершилися спуском військового прапора Третього рейху і підняттям радянського. Німці відійшли на західний берег річки Буг, а червона армія встановила остаточний контроль над містом та рештою Східної Польщі - Західною Україною та Білоруссю.

1 вересня 1939 року, об 11:30, німецька авіація бомбардувала Львів. Частково зруйнували головний вокзал, товарну станцію, станції Клепарів і Підзамче.

Бомби знищили горілчану фабрику Бачевського і греко-католицьку церкву Св. Духа. Від храму на вул. Коперніка лишилася лише дзвіниця. Отримали пошкодження багато будівель на теперішніх вулицях Городоцькій та Шевченка.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти влаштували військовий парад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути