четвер, 10 червня 2021 14:49

Окупанти відпустили актора, коли почули його мову

Окупанти відпустили актора, коли почули його мову
Програму "На добраніч, діти!" Дід Панас вів 24 роки Фото: kp.ua

10 червня 1911 року в місті Тальне на Черкащині народився актор і телеведучий Петро Вескляров, якого діти називали Дід Панас.

Походив із незаможної єврейської родини. Батьки дали йому ім'я Пінхас Вескляр. У юнацькі роки захопився театром та вступив до місцевого драматичного гуртка. 1929 року до Тального приїхав Черкаський робітничо-селянський пересувний театр, а його режисер Олексій Громов відвідав спектаклі місцевого гуртка. Гра 18-річного Пінхаса захопила його, тому запросив хлопця грати в професійному театрі. Знайомі переконали прийняти пропозицію.

Прізвище та ім'я Пінхас змінив за часів Другої світової. Уже 1941 року Петра Весклярова призвали у військовий театр Південно-Західного фронту. Його захопили в полон та відправили до фільтраційного табору. Від смерті врятувала зовнішність та те, що гарно знав українську мову. Згодом вдалося дістатися окупованого німцями Києва та влаштуватися робітником на залізниці. Там організував театральний гурток.

Після повернення радянської влади проживати у Києві чоловікові не дозволили, адже перебував на окупованій території. Його відправили до Луцька. Грав у Волинському українському музично-драматичному театрі ім. Тараса Шевченка до 1959 року. Зіграв у п'єсах "Украдене щастя", "Ревізор", "Камінний господар", "Овод" тощо. У ті ж часи на українському радіо читав дітям казки на ніч під псевдонімом Дід Панас. Спочатку підміняв літнього актора Габріеля Налідову, а з 1962 року став Дідом Панасом на радіо постійно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дід Панас отримував 80 карб.

Згодом запросили до Києва на зйомки в кіно. За життя зіграв у понад 20 фільмах, але переважно ролі другого плану. В середині 1960-х як Дід Панас вперше з'явився на телебаченні. Програма називалася "На добраніч, діти!" та виходила щоп'ятниці о 20:45 на телеканалі УТ-1.

Передачі Петро Вескляров вів у власній вишиванці та в перуці. Українськомовні казки для дітей часто складав сам. Привітання розпочинав словами "Добрий вечір вам, малятка, любі хлопчики й дівчатка". Програму намагалися зняти з ефіру за націоналізм, або ж замінити актора, але обурені глядачі добилися того, щоб Діда Панаса залишили на екрані. За роботу отримував 64-80 руб. на місяць, стільки ж, скільки прибиральниця.

Кар'єру актор завершив 1988-го. Казали, що його переслідували за націоналізм, та насправді звільнили через старість. Забував текст, робив в ефірі довгі паузи, плутав казки. До телецентру не повернувся, вийшов на пенсію.

Помер 5 січня 1994 року. Поховали в Києві на Байковому кладовищі.

"Актори заздрили йому, бо ніхто не мав його популярності, - розповідав Gazeta.ua актор Володимир Заманський. - Пліткують, що він любив випити, з'являвся п'яним на екрані. Не заперечую, він любив перехилити чарку. Але хто не любить з акторської братії? Раз прийшов перед ефіром у нетверезому стані. Йому сказали: "Ідіть, діду Панасе, додому, ми мультик покажемо". Якби сказав те, що йому приписує легенда, його зняли б з ефіру".

Зараз ви читаєте новину «Окупанти відпустили актора, коли почули його мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути