вівторок, 18 травня 2021 17:52

Один народ з маріупольськими греками - відкрили виставку присвячену татарам
10

У Львові відкрили виставку, присвячену кримським татарам
Фото: Gazeta.ua
У Львові відкрили виставку, присвячену кримським татарам
У Львові відкрили виставку, присвячену кримським татарам
У Львові відкрили виставку, присвячену кримським татарам
У Львові відкрили виставку, присвячену кримським татарам

У Львові Музей історії релігії підготував банерну виставку, присвячену культурі кримськотатарського народу.

"Радянська історіографія представляла кримських татар прибульцями, дикими загарбниками. Але зараз нас визнали корінним населенням. Допоміг генетичний аналіз. Народ знав, що в нас є частки всіх культур, які раніше приходили в Крим. Я спілкувалася зі старшими людьми і вони часто казали, що там був франкський чи християнський цвинтар і то наші діди та прадіди. І зараз дослідження ДНК показали, що кримські татари є одним народом з маріупольськими греками. Їх депортував з Криму Суворов. Але греки залишились християнами, а татари перейшли в іслам. Словом "татари" у Європі називали тих, хто говорив тюркською мовою. А позначення "кримські" вказує на географічну приналежність", - розповіла Gazeta.ua етнографиня Ульвіє Аблаєва.

Виставка складається з 11 банерів. Кожен присвячений окремій темі. Це етногенез кримських татар, мова, роль ісламу, культура, народні вірування та інше.

"Сьогодні не лише День музеїв, але й трагічна дата - річниця депортації кримських татар. І ми вирішили відзначити цей день такою виставкою. Вона нетрадиційна, бо сьогодні проводять жалобні заходи, а ми вирішили розповісти про історію та культуру кримських татар. Цей народ разом з українцями є корінним в Україні", - сказав директор музею Орест Малиць.

Можна побачити елементи кримськотатарського національного одягу. Його особливістю є великі пояси, які носять жінки. Такі аксесуари підкреслюють талію і це нетипово для одягу мусульманських народів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували фото знищених більшовикам кримських татар

На стендах представили світлини Ханського палацу у Бахчисараї фотографа Ігоря Сальнікова. У 1532—1783 роках він був родовою резиденцією правителів Кримського ханства династії Ґераїв. 1736 року під час війни Кримського ханства з Росією Бахчисарай захопили війська фельдмаршала Крістофа Мініха. Він наказав підпалити резиденцію.

"Під час будівництва Ханський палац хотіли зробити аналогом райського саду. Але той палац, який ви можете побачити, це лише четверта частина. Він займав 18 гектарів, а зараз - чотири. Палац палили, а ремонтом займались унтерофіцери та солдати. Палац віддали міністерству внутрішніх справ. Ніколи загарбники не вважали за потрібне зберігати гарні будівлі. Зараз там усе жахливо. Вони та ззовні й зсередини поставили металеві конструкції. Це змінює історичне середовище. Я думаю, що такі сваї зіпсують фундамент. Навряд від палацу багато що залишиться", - каже Аблаєва.

Виставка на площі Музейній буде діяти місяць.

Рівно 77 років тому о 03:00 радянський режим розпочав депортацію кримських татар із їхньої історичної батьківщини. Цей день відзначають також як День боротьби за права кримськотатарського народу. Кримських татар звинуватили в масовому дезертирстві з лав Червоної армії та співпраці з ворогом під час Другої світової війни. Пропозицію виселити цілий народ до Узбекистану без доведення провини сформував до Сталіна нарком внутрішніх справ Лаврентій Берія. Аргументував "небажаністю подальшого проживання кримських татар на прикордонній околиці СРСР". Після того підготували велику операцію, до виконання якої залучили 32 тис. працівників НКВД і солдатів.

Зараз ви читаєте новину «Один народ з маріупольськими греками - відкрили виставку присвячену татарам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути