вівторок, 20 травня 2014 17:16

"Обставини мінливі, принципи ніколи" - 215 років від дня народження Оноре де Бальзака
2

Фото: grqamol.am

215 років від дня народження Оноре де Бальзака (1799–1850), французького письменника. В історію світової художньої літератури увійшов як один із основоположників реалістичного роману.

Він є автором грандіозної епопеї "Людська комедія" (97 творів із 143 задуманих). Найвідомішими є: "Гобсек", "Ежені Гранде", "Батько Горіо", "Втрачені ілюзії", "Кузина Бета".

Письменник двічі відвідав Україну (у 1847—1848 і 1848—1850 рр.). Загалом він провів тут більше двох років. Окрім Верхівні побував у Бердичеві, Києві та інших містах. Перебування в Україні дало йому можливість ознайомитися зі слов'янським світом, до якого він виявляв інтерес. У листах на батьківщину відзначав багатства цього краю.

Письменник упродовж тривалого часу перебував у маєтку польської поміщиці Евеліни Ганської в с. Верхівні (тепер Ружинського р-ну Житомирської області), палкий роман з якою тривав майже 18 років.

"О, моя кицю, цілую твої солодкі повіки, припадаю устами до твоєї лебединої шиї, тієї угловинки, яку я називаю "гніздечком для поцілунків"; беру твої маленькі рученята у свої руки і відчуваю їхні пахощі; ті духмяні пахощі, од яких можна збожеволіти, і втішаючись у думках цими скарбами (а їх у тебе – тисячі, при тому такі, що одного вистачило б для якої-небудь зарозумілої дурненької жінки), кажу тобі: "О, моє ж вовченятко, о моя Евелетто, найціннішим у всьому світі є твоя душа, і я кохаю тебе всією душею…", - писав 46-річний письменник своїй коханій.

У березні 1850 року в Бердичеві відбулося їхнє вінчання, але вже за 4 місяця Бальзака не стало. Після його смерті Евеліна втішилась молодим коханцем, а через два роки зійшлась із художником Жигу і прожила з ним аж до своєї смерті у 1882 році. Більшість своїх листів до Бальзака Евеліна спалила, збереглися лише сімнадцять.

Гюстав Флобер в одному з листів писав: "Чому смерть Бальзака так приголомшила мене? Завжди сумно, коли помирає людина, котра викликала щире захоплення. У мене була надія познайомитися з ним і заслужити його любов і повагу. Так, це був надзвичайно сильний чоловік, якому вдалося з диявольською точністю осягнути свою епоху. Жінок він вивчив пречудово, а помер, ледве одружившись, ще й до того, коли прийшов кінець суспільству, яке він так добре знав…".

10 цитат Оноре де Бальзака

"Великі генії випередили століття; деякі таланти випереджають тільки роки".

"У справжньому таланті завжди все просто, відкрито, він чистий і позбавлений зарозумілості".
"Бувають люди, схожі на нулі: їм завжди потрібно, щоб попереду були цифри".
"Все у свій час приходить до тих, хто вміє чекати".
"Життя — це складне, копітке ремесло, і потрібно докласти зусиль, аби йому навчитися".

"Немає принципів, є події; немає законів, є обставини; людина високого польоту сама пристосовується до подій і обставин, щоб керувати ними".
"Якщо батьків топтатимуть ногами — батьківщина загине".

"Там, де всі горбаті, прекрасна фігура здасться каліцтвом".

"Чим злочинніші доходи, тим вони більші".
"Щоб дійти до мети, потрібно передусім йти".

Зараз ви читаєте новину «"Обставини мінливі, принципи ніколи" - 215 років від дня народження Оноре де Бальзака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути