середа, 23 вересня 2020 13:15

Виявили невідоме місто часів Русі

Виявили невідоме місто часів Русі
Неподалік Городниці знайшли оборонні вали невідомого давньоруського поселення Фото: facebook.com/oleksandr.alfyorov/

Археологи, які обстежували місце знахідки Городницького скарбу на Житомирщині, виявили невідоме місто часів Київської Русі.

"Воно "загубилось" просто в Городниці! Виключно професійний погляд археологів виокремив серед дерев та горбистої місцевості структуру достатньо великого міста. Подальший огляд надав перші результати!" - пише у Facebook співробітник Інституту історії України НАНУ Олександр Алфьоров.

Свого часу місто мало 2 лінії оборони, сформовані валами, та спеціально підготовлені оборонні круті схили. Археологам вдалося розкопати невеликі фрагменти обпеченої глини, з притаманною формою для плінфи - цегли княжого часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обручка та гральні кості - розкопали давньоруське помешкання заможних людей

"Отже, перед нами віднайдений град зі складною фортифікацією та, очевидно, з залишками цегляної будови, імовірно, церкви. Щирі вітання всім учасникам експедиції, мешканцям Городниці та науковій спільноті! Віднині можна офіційно вважати історію Городниці старшою на кілька сотень років! З цим відкриттям привідкривається і сама історія скарбу!" - додав Алфьоров.

Нещодавно в селі Городниця на Житомирщині виявили 32 монети князів Володимира Великого та Святополка Окаянного. Знахідку назвали Городницьким скарбом, вона має національне значення.

Зараз ви читаєте новину «Виявили невідоме місто часів Русі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути