вівторок, 23 липня 2013 15:08

Новий вид динозавра мав два роги та дзьоб-ніс

Новий вид динозавра мав два роги та дзьоб-ніс
Фото: delfi.lv

Палеонтологи повідомили свої висновки після дослідження останків раніше невідомого виду ящерів, які були виявлені ще в 2006 році групою археологів в національному парку "Велика драбина".

Для підготовки та вивчення останків ученим було потрібно декілька років.

Науковці віднесли власників скам'янілостей до нового виду Nasutoceratops titusi, який отримав назву на честь одного з експертів національного парку Алана Титуса. Nasutoceratops titusi відноситься до сімейства цератопсидів, які жили в кінці крейдяного періоду мезозойської ери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Техасі знайшли новий вид пернатого динозавра

Довжина тіла Насутоцератопса досягала 5 метрів, а вага становила 2,5 тонни - приблизно в 2 рази менше, ніж у представників цератопсов і торозавра.

Це рогаті травоїдні динозаври. Мешкали в болотистій місцевості з теплим кліматом в західній частині Північної Америки на території Лараміди близько 75 мільйонів років тому.

У насутоцератопсів був досить великий і плоский дзьоб-ніс, а також зовсім безпечні для хижаків прямі з загнутими кінчиками роги. На кістяному "комірі" тварини відсутні вирости, властиві іншим цератопсиам.

Відкриття цього динозавра підтверджує той факт, що роги цератопсів слугували для залякування конкурентів, а також залучення в шлюбний період уваги самок, відзначають вчені. Згодом, роги могли набути нового призначення - засоби захисту від численних хижаків, про що свідчать сліди зіткнень трицератопсів й тиранозаврів, що залишилися на кістках цих ящурів.

Зараз ви читаєте новину «Новий вид динозавра мав два роги та дзьоб-ніс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути