середа, 24 квітня 2019 08:21

В Туреччині почали знищувати християн

В Туреччині почали знищувати християн
Масова різанина вірмен у Туреччині. Фото: ввс

Масова різанина вірмен у Туреччині розпочалася 24 квітня 1915 року. Із 1,5 млн. вірмен у державі знищили майже 2/3.

Вірмени в Малій Азії історично значно давніший народ, ніж турки-османи. Вірмени за релігією — християни з античних часів. Турки — мусульмани. 1908 року владу в імперії захопила партія младотурків. Вірмени викликали у младотурків ненависть, ідею винищування немусульманських народів Османської імперії, що була взята в османських султанів, младотурецькі правителі виношували давно.

Влада вирішила прибрати моральних авторитетів, які могли очолити опір, і депортувати їх углиб країни. 24 квітня у Стамбулі затримали 235 осіб. Згодом арешти продовжилися, загалом турки взяли під варту 2345 політиків, громадських діячів і митців. Вже дорогою до місця заслання в Анатолії конвоїри частину з них вбили. Композитор Соґомон Соґомонян не витримав знущань і збожеволів. Завдяки втручанню європейських політиків його відправили на лікування до Парижа, де він згодом помер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Танки давили студентів на головній площі країни

Далі почали відселяти вірменів із прифронтових вілаєтів – нібито для захисту від наслідків війни. Згодом переселяли і з віддалених від місць бойових дій регіонів. Для конвоювання виділили 40 тисяч військових, жандармів і курдів з підрозділів "Гамідіє". Конвоїри часто грабували і вбивали переселенців, ґвалтували жінок. Поскаржитися було нікому.

Депортовані вірмени не мали змоги зібрати пожитки. А те, що взяли, несли в руках, бо їм заборонили використовувати в'ючну худобу. Маршрути пересування були віддалені від великих міст. Влада пояснювала, що основні дороги потрібні для військових. Тому людей вели гірськими стежками, непристосованими маршрутами по 500–700 кілометрів. Вони втомлювалися, залишали вздовж дороги свої речі. І масово гинули від хвороб, найчастіше – тифу, голоду й спраги. До кінцевих пунктів призначення часом добиралися 5–10 відсотків. Траплялися й випадки масових убивств. Їх вчиняли конвоїри, звинувативши депортованих у змові з метою повстання.

Загальна кількість загиблих вірмен також є предметом суперечок. Вірмени кажуть про 1,5 млн загиблих. Турецька влада наполягає на тому, що їх не більше 300 тисяч.

Влада Китаю наказала тисячам студентам, які вимагали демократизації країни, 20 квітня 1989 року очистити площу Тяньаньмень у Пекіні. За два місяці військо розігнало демонстрантів танками та озброєними солдатами. Загинуло більше чотирьох тисяч людей. У світі подію називають "Різанина на площі Тяньаньмень".

Зараз ви читаєте новину «В Туреччині почали знищувати християн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути