Ексклюзиви
пʼятниця, 21 грудня 2012 16:00

"Небесний крокодил випльовує велику порцію води" - календар майя можна побачити у Дрездені

Автор: Фото: dw.de
  Дослідники університетської бібліотеки у Дрездені Ніколай Ґрубе та Томас Бюрґер ніколи не вірили у те, що календар Майя пророкує кінець світу
Дослідники університетської бібліотеки у Дрездені Ніколай Ґрубе та Томас Бюрґер ніколи не вірили у те, що календар Майя пророкує кінець світу

Легендарний календар Майя, у якому начебто пишуть про кінець світу, зберігається у Дрездені. Однак, науковці ніколи не вірили у пророцтво. Майя просто прогнозували дощі і повені, стверджують дослідники. Про це пише dw.de.

Доказ того, що кінця світу не буде, криється за тяжкими металевими дверима дрезденської університетської бібліотеки, які розписані ієрогліфами. Вони ведуть у кімнату, де зберігаються давні рукописи і різноманітне приладдя для письма з різних епох. Наприклад, глиняний диск, що використовували для друку і якому майже 4 тисячі років, давньоєврейський молитовник або Меса сі мінор Йоганна Себастьяна Баха. Утім, найбільший скарб зберігається всередині кімнати у скляній вітрині – відомий у цілому світі календар Майя. Це 3, 5 метровий шмат пергаменту, складений у 39 сторінок.

У приміщенні прохолодно і темно, адже за таких умов біологічний процес розпаду відбувається повільніше. Директор бібліотеки Томас Бюрґер регулярно проводить екскурсії для гостей з усього світу і розповідає, яку інформацію залишили семеро жерців Майя на невеличких листочках календарю. "Почасти, зображені боги, яким поклонялися Майя. Йдеться про богів війни, смерті або кукурудзи", - розповідає Бюрґер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли інків запитували про кінець світу, вони сміялися у відповідь

"Рукопис – це свого року сільськогосподарський календар, який віддзеркалює всі знання племені Майя", - додає він. Жерці пророкували, коли з'явиться на світ новонароджене дитя, коли очікувати наступне сонячне затемнення та черговий сезон дощів. Закінчується календар картинкою у темночервоних тонах. На ній зображений правитель потойбічного світу , а богиня Чак ллє воду з глиняного глечика. Небесний крокодил, у якому Майя вбачали найвищі сили неба, випльовує велику порцію води. Цей невтішний сценарій ліг в основу численних теорій про кінець світу.

"Але без сумніву Майя просто розраховували на велику повінь, яку очікували кожні п'ять років, коли сезон дощів збігався з днем 4 ЕB 260-денного ритуального календарю", - пише Ніколай Ґрубе, який досліджує Майя, у своїй новій книзі "Дрезденський календар Майя". Томас Бюрґер, який також доклав зусиль до написання книги, не бачить у картинці натяків на кінець світу. "З рукопису можна зрозуміти: природа заслуговує на велику пошану. Ми маємо рік найрізноманітніших повеней і цунамі за спиною. Це свідчить про те, що нам, як і племені Майя, іноді доводиться стикатися з однаковими проблемами. Час від часу природа нас дивує неочікуваними сюрпризами".

Автор: Фото: dw.de
  Закінчується календар картинкою у темночервоних тонах. На ній зображений правитель потойбічного світу , а богиня Чак ллє воду з глиняного глечика. Небесний крокодил, у якому Майя вбачали найвищі сили неба, випльовує велику порцію води
Закінчується календар картинкою у темночервоних тонах. На ній зображений правитель потойбічного світу , а богиня Чак ллє воду з глиняного глечика. Небесний крокодил, у якому Майя вбачали найвищі сили неба, випльовує велику порцію води

У дрезденській бібліотеці календар опинився випадково. Адже більшість рукописів Майя були втрачені після того, як їхня культура занепала близько 900 року після початку нашої ери. "Коли європейці завоювали Мексику, святині Майя видалися їм настільки чужими, що єпископ Дієґо де Ланда дав вказівку спалити близько п'яти тисяч книг Майя", пояснює Томас Бюрґер. Лише три книги "пережили" тропічний клімат, наступ християнства та пекло Другої світової війни: сильно ушкоджений Codex Peresianus, що зберігається у національній паризькій бібліотеці, Кодекс Codex Tro-Cortesianus в Музеї Америки у Мадриді та Codex Dresdensis. Лише останній можна побачити в оригіналі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Загубленому світі" Перу знайшли невідоме плем'я (ФОТО)

Дрезденський календар був створений у ранньому 16 столітті, безпосередньо перед тим, як землі захопили іспанці. Точна дата дослідникам невідома, як і спосіб, у який рукопис потрапив з Латинської Америки у Європу. Відомо лише те, що бібліотекар капелан Кристіан Ґетце помітив артефакт під час подорожі до Відня, звідки й привіз його у королівську бібліотеку в Дрезден. Лише через сто років стало відомо, що йдеться про рукопис Майя. Ернст Вільгельм Ферстеманн, який тоді керував бібліотекою, взявся за розшифровку історичного документу. 21 грудня 2012-го року він відзначив як важливий день. Відтоді починається новий 400-річний цикл, 14 бактун.

Кінець світу, про який багато хто став говорити, лише одне із можливих трактувань. "Я думаю, що та численна кількість ЗМІ у зміні ери вбачають можливість заробити. Як на мене, це неповага до святинь, які були дуже важливі для народу Майя", - каже 19-річна співачка Сара Куручіч. Вона одна із шести мільйонів нащадків Майя, які сьогодні проживають у Центральній Америці. Вона хоче одного дня відвідати Дрезден і глянути на Кодекс. "Культура Майя відома своєю мудрістю, шаною до природи і тісним зв'язком з нею. Багато чого вже забулося. Зараз ми йшли б кращим шляхом, якби віднайшли забуте", - сказала вона.

Зараз ви читаєте новину «"Небесний крокодил випльовує велику порцію води" - календар майя можна побачити у Дрездені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути