субота, 28 листопада 2015 19:59

"Не міг навіть дивитися на шовковицю, казав: "В голод наївся" — Катерина Степанкова про батька

Автор: Facebook
 

Дочка видатного українського актора Костянтина Степанкова Катерина у день пам'яті за померлими в голодомор написала у своїй сторінці Facebook спогади про батька. У великий голод йому було 4 роки.

"Мій батько, Костянтин Петрович Степанков (Волощук) 1928-го року народження. Широкому загалу багато що відомо про Костя Петровича. І те, що він був талановитим кухарем і любив щедро частувати гостей. Мало хто знає, що Костя Волощук у 33-му втратив молодшого братіка Георгія. Що саме панічний страх голоду привів його до Уманськоі Сільськогосподарськоі Академіі, за татовими власними словами - "Щоб до іжі ближче!". Не міг навіть дивитися на шовковицю, казав :"В голод наївся".

Катерина згадує, що батько завжди збирав крихти зі скатертини навіть після найщедрішого застілля.

"В кухні у нас завжди стояла миска із сухарями, що їх батько сушив, бо викинути хліб не міг. А цвілий розмочував для голубів, зсипав у власноруч зроблену кормушку на балконі, примовляючи: "Нехай птахи їдять. Раптом що, ми їх їстимемо!". Приходили на балкон і привчені батьком ворони. Казав, що завинив воронячому роду: "Коли б не ворони, здох би я з голоду!". За місяць до смерті розповідав мені: "Я найбільше малим боявся, що мене з'їдять! Мені досі сниться, що дідок страшненький дивиться на мене, а я по очах бачу, що він мене з'їсти хоче, і біжу від нього поки не задихнусь...Ти не розумієш! Ми ж весь час чули ті розмови, хоч при дітях упівголос про це казали, але ж ми чули - у тій хаті дід онуку з'їв! У сусідньому селі діток з'їли, коли мама померла! Ми із цим жахом жили!".

Родину у голод врятували родинні реліквії, які виміняли на хліб.

"Батьків хрестильний хрестик, бабина обручка і золоті рублі, які час від часу правдами-неправдами передавала бабина сестра з Польщі, - були виміняні на борошно і врятували від смерті родину Волощуків. Крім трирічного біленького Жоржика, найменшенького з трьох синів... Ні збагнути, ні простити, ні забути - неможливо. Царство Небесне! Вічна Пам'ять!"

Зараз ви читаєте новину «"Не міг навіть дивитися на шовковицю, казав: "В голод наївся" — Катерина Степанкова про батька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути