понеділок, 11 листопада 2013 10:29

Науковці створять атлас мозку маленького мамонта

Автор: Фото: commons.wikimedia.org
 

Якутські вчені протягом року планують створити атлас мозку мамонта. На думку фахівців, це допоможе їм досліджувати поведінку мамонта - предка сучасного слона.

Керівник відділу мамонтової фауни якутської Академії наук Альберт Протопопов повідомив, що матеріалом для дослідження стане мозок мамонтеняти Юкі. Його виявили в серпні 2010 року члени громади корінних народів "юкагирів", на честь якої він і отримав ім'я. Це перший викопний мамонт, у якого зберігся головний мозок.

Науковці встановили, що мозок мамонта і слона відрізняється. Тепер вони мають намір визначити природу виявлених відмінностей і з'ясувати, які особливості мозок стародавньої тварини мав спочатку, а які набув через муміфікацію.

На симпозіумі Товариства палеонтології хребетних в Лос-Анджелесі, який пройшов минулого тижня, російські вчені розповіли, що перша комп'ютерна томографія черепа Юкі виконана в Якутську в травні 2012 року. Збереження мозку досить високе - науковці можуть досліджувати лобову, скроневу і тім'яну частки зі звивинами, а також мозочок з внутрішніми структурами.

Зараз ви читаєте новину «Науковці створять атлас мозку маленького мамонта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути