Ексклюзиви
понеділок, 08 квітня 2013 12:13

Науковці розкрили таємницю бронзового тарана з давнього воєнного корабля

Автор: Фото: innovanews.ru
 

Аналіз бронзового тарана з військового корабля віком 2000 років допоміг вченим зрозуміти, як люди в той час примудрилися виготовити подібний об'єкт.

Відомий як Belgammel Ram, 20-кілограмовий артефакт був знайдений групою британських нирців недалеко від узбережжя Лівії біля Тобрука ще в 1964 році. Таран цей був встановлений на невеликому грецькому або римському військовому судні - tesseraria. Такі  кораблі були обладнані масивними бронзовими таранами на носі на рівні ватерлінії і використовувалися для нанесення шкоди ворожим судам шляхом удару в дерев'яний корпус.

Т. Він використовувався для того, щоб ламати весла на кораблі супротивника.

Ведучий морський археолог доктор Нік Флеммінг об'єднав групу експертів з п'яти інститутів, щоб проаналізувати артефакт перш, ніж той був повернутий до Національного музею у Тріполі 2010 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британські підводні археологи знайшли "Титанік" XVII століття

Результати опубліковані у виданні International Journal of Nautical Archaeology.

"Відливання великого об'єкту вагою понад 20 кг - заняття не з легких", - сказав доктор Флеммінг. - Щоб дізнатися, як артефакт був виготовлений, нам знадобилися експерти, здатні проаналізувати з'єднання металів у сплавах, здатні вивчити внутрішню кристалічну структуру і розподіл бульбашок газу, і ті, які зможуть проаналізувати літературу та інші відомі приклади бронзових сполук".

Ізотопний аналіз сплаву показав, що таран Belgammel Ram створювався цілком і охолоджувався як єдиний об'єкт. Більш товсті частини охолоджувалися повільніше, ніж тонкі, так, що кристалічна структура і число бульбашок в металі варіювалися.

Хоча Belgammel Ram був, ймовірно, є першим із знайдених, інші схожі об'єкти були виявлені пізніше біля берегів Ізраїлю та Західної Сицилії. Можливо, то були останки морського бою.

Зараз ви читаєте новину «Науковці розкрили таємницю бронзового тарана з давнього воєнного корабля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути