Ексклюзиви
середа, 25 листопада 2020 13:57

Навчив мити руки і робити наркоз - чим збагатив медицину Микола Пирогов

  Микола Пирогов. Фото: Газета "День"
Микола Пирогов. Фото: Газета "День"

25 листопада виповнюється 210 років від дня народження видатного лікаря Миколи Пирогова. Він створив перший атлас топографічної анатомії людини та засновував військово-польову хірургію.

Пирогова також називають засновником школи анестезії. 1855 року, під час Кримської війни, був головним хірургом обложеного англо-французько-османськими військами Севастополя.

Після кримської війни Микола Пирогов разом із дружиною переїхав до Вінниці. Побудував будинок, аптеку, лікарню та сад екзотичних рослин, який він садив сам. Тут лікар жив за чітким розпорядком: прокидався на світанку, робив довгу пішу прогулянку, чай, робота в саду, у стайні чи птахівниці.

У своєму маєтку Микола помер 23 листопада 1881 року від раку. Дружині лікаря церква дозволила забальзамувати тіло. Зараз воно зберігається у склепі церкви біля будинку-музею Миколи Пирогова у Вінниці.

Gazeta.ua пропонує добірку новацій в медицині, які досі актуальні в сучасності.

1. Винайшов сучасну анестезію. На той момент це була неймовірна інновація, яка дозволила знеболювати пацієнтів перед операцією. У минулому всі операції проводилися без нормальної анестезії.

У травні 1847 року він публікує свою монографію на цю тему. У монографії він дає рекомендації, що спочатку необхідне проведення тестового наркозу, так як реакція організму на введення наркозу у кожної людини строго індивідуальна. Для пацієнтів, які не бажали вдихати пари ефіру, він пропонує введення наркозу ректально.

2. Винайшов гіпсову пов'язку для фіксації кісток після перелому. Розробив основи топографічної анатомії. Першим у світі використовував унікальний штучний склад для подовження занадто короткої кістки.

3. Вніс величезний внесок і в розвиток анатомії в цілому. За свою медичку практику Микола Пирогов провів тисячі розтинів, вивчаючи найдрібніші деталі людського тіла. Одного разу протягом місяця він провів понад 800 розтинів, тобто по 25-26 щодня. Тоді Пирогов винайшов топографічну анатомію, що істотно поповнила багаж знань хірургів про людське тіло.

  Микола Пирогов проводить операцію на Кримській війні. Фото: Howard C McCormick
Микола Пирогов проводить операцію на Кримській війні. Фото: Howard C McCormick

4. Вперше ввів обов'язкове первинне сортування поранених. Пирогов ділив їх на 4 групи. Смертельно пораненим надавали допомогу священики і медсестри. Важкопораненими, що потребують негайної допомоги, лікарі займалися в першу чергу. Тих, кому не потрібна була термінова операція, відправляли в тил. Легкораненим, яких можна було швидко повернути в стрій, займалися фельдшери.

5. Пирогов вперше звернув увагу на санітарну обробку рук та одягу лікарів та медсестер.

"Причин смерті треба шукати не в операції, а в поширеному з незвичайною силою міазмі", - казав Пирогов своїм колегам. Йому довелося витратити багато сил на боротьбу зі звичайними для госпіталів смертельними інфекціями: гангреною, пикою, гнійним зараженням крові.

Навіть після успішної операції шанси поранених на одужання були невисокі. Збудники інфекцій передавалися від хірургів, які нехтували додатковою обробкою рук і оперували поранених в одній і тій же одязі, від сестер милосердя, промивали однією губкою декількох пацієнтів. Пирогов домігся видалення з усіх хірургічних ліжок гнійних відділень, вимагав, щоб перед операціями проводилася обробка одягу, інструментів, рук хірургів. З усіх антисептиків надавав перевагу карболову кислоту або хлорне вапно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як змінилися знеболювальні за два століття

Фонд Серця в Новій Зеландії опублікував нові рекомендації щодо вживання червоного м'яса і курки. Більш ранні дослідження говорять про шкоду вживання великої кількості червоного м'яса.

Однак в потрібних пропорціях воно може стати частиною здорової дієти. За результатами дослідження, вживання менше 350 гр необробленого червоного м'яса на тиждень знижує ризик виникнення серцевих захворювань та інсульту.

Зараз ви читаєте новину «Навчив мити руки і робити наркоз - чим збагатив медицину Микола Пирогов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути