середа, 23 вересня 2020 17:14

Натрапили на місце, де зароджувався відомий світовий бренд

Натрапили на місце, де зароджувався відомий світовий бренд
В Турені знайшли найдавніший чан для виготовлення вина Фото: thehistoryblog.com

Археологи розкопали гало-римський чан для виготовлення вина поблизу села Вогордон в області Турень, Франція. Відкриття довело, що виноробство поширилося римською Галлією раніше, ніж вважали.

На знахідку натрапили під час розкопок на місці майбутньої водойми для рибного промислу. Це була глибока прямокутна яма, побудована з покрівельної цегли і вапняного розчину, що робило її водонепроникною. Вік чану оцінили у щонайменше 1,9 тис. років, повідомляє The History Blog.

"Якщо хімічний аналіз підтвердить присутність фрагментів танінів на стінах - знахідка стане першим свідченням виноробства в Турені", - зазначає археолог Ніколя Фуйє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли маску, яка відтворює обличчя бога

Історики розповідають, що із цією місцевістю тісно пов'язана агіографія святого Мартіна Турського, якого вважають покровителем виноградарства і виноробів. Саме йому приписували розповсюдження виноградарства регіоном. Втім, святий жив у IV ст., а чан на 2 століття старший.

Також поруч із знахідкою археологи виявили фундамент великої вілли. Наявність уламків мармуру вказала, що свого часу там стояв розкішний будинок.

Археологи з німецького Тюбінгенського університету розкопали давній прес для виготовлення вина у Тель-ель-Бурак, Ліван. Колись належав фінікійцям.

Учені зазначають, що у I тис. до н. е. фінікійська торгівля сприяла поширенню вина Середземномор'ям. Утім, свідчення цього знаходили лише в амфорах, які використовували для зберігання та транспортування напою. А подібне устаткування археологи виявили вперше.

Зараз ви читаєте новину «Натрапили на місце, де зароджувався відомий світовий бренд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути