середа, 07 квітня 2021 11:58

Знайшли висічену на камені давню карту частини Європи

Знайшли висічену на камені давню карту частини Європи
Дрібний вождь міг використовувати карту для позначення своїх володінь Фото: bbc.com

Давня кам'яна плита Saint-Bélec може бути найдавнішою тривимірною картою місцевості в Європі. Такого висновку дійшли вчені, які досліджували артефакт.

Плиту завбільшки 2х1,5 м виявив ще 1900 року археолог Поль дю Шателье. Він підняв її з давнього могильника Фіністер у західній Бретані, Франція. Археолог сховав знахідку у власному будинку - замку Кернуз, та забув за неї. Повторне відкриття зробили 2014-го у підвалі замку. Плиту датували між 1900-м та 1650 роками до н. е. - раннім бронзовим віком, повідомляє BBC.

Учені переконані, що нанесені на камінь візерунки це - карта району Фіністер. Зазначають, що відступи являють собою 3D зображення долини річки Одет, а лінії - річкову мережу району. Геодослідження місцевості показало 80% збігів із давньою картою.

"Це, мабуть, найдавніша карта території, яку вдалося ідентифікувати. В усьому світі є кілька таких карт, вирізаних на камені. Як правило, це лише інтерпретації. Але це вперше, коли на карті зображено область у певному масштабі", - зазначив науковець Клемент Ніколас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли кам'яну стелу із зображенням облич

Дослідники припускають, що з її допомогою дрібний вождь намагався продемонструвати право власності на територію. Також наголосили, що часто недооцінюють географічні знання давніх людей, але ця знахідка підтверджує їх високий розвиток.

2020 року учені розшифрували малюнок на вулканічному камені, знайденому неподалік мексиканського міста Коліма. Він виявився давньою картою земель Мезоамерики.

Базальт, що нині перебуває у приватній власності, з'явився у місцевості тисячі років тому. Тоді відбулося виверження вулкана Фуего-де-Коліма. Близько 2 тис. років тому він привернув увагу місцевих жителів, які й вирізали карту.

Фахівці зазначали, що карта мала топографічні, географічні та навіть популяційні маркери. Під час виготовлення давні люди використали 3 методи гравіювання. Поліровані фрагменти символізували ландшафт, кругові порожнини - населені пункти, а довгі лінії - водні артерії. До висновків дійшли, порівнявши знахідку з іншими подібними петрогліфами регіону.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли висічену на камені давню карту частини Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути