понеділок, 19 липня 2021 12:37

Знайшли рештки дитини з прикрасами, яким 2,5 тис. років

Знайшли рештки дитини з прикрасами, яким 2,5 тис. років
Дитину ховали із прикрасами Фото: Poltavske Tv.

У Більському городищі під Полтавою археологи розкопали скелет дитини, якому 2,5 тис. років. Поховання зарахували до скіфського, адже на тому місці існувало скіфське поселення.

Дитину поховали в невеликому катакомбному комплексі з накриттям. До поховання вело декілька сходинок, передає Poltavske Tv.

Скелет зберігся не повністю. Утім, на ньому побачили рідкісну бусину, скляну підвіску з намистинами, а на лівій скроні – бронзове кільце.

Кістки передадуть ученим-антропологам. Вони визначать вік, стать, хвороби, через які могла померти дитина, а за зубами встановлюватимуть походження. Давні предмети передадуть до музею скіфської доби, який будують поруч.

Більське городище - поселення скіфського часу VIII-III ст. до н. е. Розташовується в межиріччі Ворскли й річки Суха Грунь поблизу села Більськ на Полтавщині. Городище складається з трьох укріплених поселень. Вони об'єднані захисним валом. Загальна площа городища становить 4,4 тис. га.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кургані знайшли поховання скіфського жерця

2019 року археологи виявили в Більську 18 поховань, з-поміж яких лише одне було чоловічим. Серед знайдених артефактів були уламки глиняного ліпного посуду та античних амфор, бронзові сережки, лазурове намисто, рідкісна мушля каурі.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли рештки дитини з прикрасами, яким 2,5 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути