середа, 01 листопада 2023 09:34

Винайшли новий спосіб боротьби з дифтерією

Винайшли новий спосіб боротьби з дифтерією
Мікробіолог Еміль Ру Нобелівської премії не отримав. Фото: ВВС

Французький мікробіолог Еміль Ру (1853-1933) 1 листопада 1894-го створив протидифтерійну сироватку. Дифтерія стала першим інфекційним захворюванням, із яким почали боротися за допомогою вакцинації.

Дифтерія - гостре інфекційне захворювання бактеріальної природи. На той час від наслідків хвороби найчастіше гинули маленькі діти. Еміль Ру дослідив, що дифтерію викликають токсини бактерії, які найчастіше вражали дихальні шляхи. У крові перехворілих з'являється антитоксин, який нейтралізує токсин дифтеритної палички.

Виділив токсин із заражених на дифтерію морських свинок і розробив сироватку - суміш токсину й антитоксину. Його колега, німецький вчений-мікробіолог Еміль фон Беринг того ж року ввів сироватку і врятував хвору дитину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винахідник вакцини від страшної недуги міг би стати мільйонером

Мікробіолог Нобелівської премії не отримав. Найпершу нагороду в області фізіології та медицини отримав Еміль фон Берінг - за застосування сироватки при лікуванні дифтерії. Це не цілком справедливо, про що сам Берінг сказав на Нобелівській лекції. Паризька академія премії за відкриття способу лікування дифтерії поділила між Берингом і Ру.

У американській школі Пітсбурга дослідник 40-річний Джонас Солк зробив масове щеплення 5 тися. школярам проти поліомієліту 23 лютого 1954-го.

Зараз ви читаєте новину «Винайшли новий спосіб боротьби з дифтерією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути