понеділок, 22 січня 2018 21:14

Найстаріша професійна армія світу складає 110 чоловік

Найстаріша професійна армія світу складає 110 чоловік
Сьогодні Швейцарська гвардія Папи римського налічує 110 солдат Фото: blogspot.com

22 січня 1506 року, папа римський Юлій II створює першу регулярну армію зі швейцарських найманців. Вона отримала назву Швейцарська гвардія. В часи правління Юлія II, Рим постійно ворогував зі Священною Римською імперією за першість на європейському континенті. Для свого захисту папа шукав надійних та професійних воїнів.

В той час в Європі славилися швейцарські найманці-ландскнехти. Ці солдати володіли майже всіма видами тогочасної зброї та могли вести бій проти багаточисельного супротивника. 22 січня 1506 року, Юлій II запросив перші 150 осіб на службу, що послужило початком історії цього елітного війська. Гвардія неодноразово рятувала життя понтифіка. 6 травня 1527 року загинуло 147 гвардійців, під час захоплення Риму військами імператора Священної Римської імперії Карла V, пише сайт katolik

Наразі Швейцарська гвардія налічує 110 чоловік. Для відбору у військо поставлені досить жорсткі умови. В армії повинні служити тільки швейцарці, віком з 18 до 30 років. Кожен має бути католиком, мати середню освіту та пройти обов'язкову службу у швейцарській армії. Всім гвардійцям заборонено носити бороду чи вуса. Жоден захід за участі Папи Римського не обходиться без охорони Швейцарської гвардії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для смерті вистачить і трьохсот" - 2495 років тому відбулася Фермопільська битва

"Ті, що в бою, живі, не бачать, що діється позаду них. Не чують крику ранених, не бачать, що ось біля них паде один чи другий їх товариш. Їх усі змисли звернені на ворога. Очима шукають сірих шапок. Перебігають з місця на місце, бо один тут проти десятьох", — описує події серпня-вересня 1916-го Богдан Гнатевич. Він був сотником Українських січових стрільців — у тодішній системі військових звань це аналог теперішнього капітана.

Зараз ви читаєте новину «Найстаріша професійна армія світу складає 110 чоловік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути