неділя, 23 лютого 2020 08:20

Найкращий англійський кат стратив заколотників

Найкращий англійський кат стратив заколотників
23 лютого 1820-го змовники планували вбити усіх англійських міністрів в будинку на вулиці Като. Фото: pb.pl

Заколотники 23 лютого 1820-го планували вбити усіх англійських міністрів в будинку на вулиці Като. В історію подія увійшла під назвою "Змова на вулиці Като". Їх стратили.

На початку 19-го у Великій Британії був розпал інфляції. Закінчилися тривалі Наполеонівські війни, країну заполонили безробітні ветерани війни: солдати і моряки. У дефіциті продовольство та предмети першого вжитку. Помер престарілий король Георг ІІІ, його змінив син Георг ІV - пияк і розпусник. По всій країні прокотилася хвиля заворушень і мітингів незадоволених. Уряд приймає "шість драконівських законів" – обмежує свободу слова, друку і мітингів. Незадоволені політичними репресіями і економічним спадом створюють таємні організації.

Британський фермер Артур Тістелвуд входить у лондонське таємне Товариство шанувальників Томаса Спенса. Вербував нових членів товариства - збіднілих фермерів, торговців, колишніх солдат. Пропагував захопити контроль над британським урядом. Таємна поліція Британії підсилає у товариство шпигуна – агента Джорджа Едвардса. Той підтримує усі ідеї революціонерів та навіть фінансує їх. Ніби-то зливає їм інформацію, що усі міністри Великобританії зберуться 23 лютого в будинку Лорда Херроубі на вулиці Като.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Лондона вивезли два мільйони дітей

Вирішують потрапити в будинок Лорда Херроубі. Вбити і відрізати голови міністрам. Потім захопити банк Англії, скинути решту уряду, почати революцію. Джорджа Едвардс попереджає поліцію, замість міністрів у будинку чатує засідка - загін поліції і рота гвардійців. Коли революціонери вриваються будинок – їх арештовують. Тістелвуд обороняється – вбиває ножем поліцейського. Решта 13 здаються без опору. Четверо змовників: Артур Тістлвуд, Джон Брунт, Роберт Адамс та Джон Гаррісон втікають через вікно. Їх знаходять за кілька днів

28 квітня на судовому засіданні Вільям Девідсон, Джеймс Інгс, Річард Тідд, Артур Тістлвуд та Джон Брунт визнані винними у державній зраді та засуджені до смертної кари. Решта визнані винними та засуджені до довічного заслання та від 3 до 10 років ув'язнення.

До страти зрадників 1 травня уся країна готувалася особливо ретельно. Уряд оплатив послуги найкращого англійського ката. По черзі кат повісив їх на довгій шибениці. Помічник ката у чорній масці невеликим ножиком обезголовив їх. Кожну голову показували натовпу на палі. Той кричав і свистів. Голови поклали в труни до тіла. Поховали у невідомому місці.

Лондон зазнав найбільш потужного за весь період Другої Світової війни авіанальоту німецьких бомбардувальників 29 грудня 1940 року. Тоді загинуло 3,6 тис. лондонців.

Зараз ви читаєте новину «Найкращий англійський кат стратив заколотників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути