Ексклюзиви
середа, 22 червня 2016 17:40

Знахідка на Афоні розповіла про полтавчанина

Знахідка на Афоні розповіла про полтавчанина

На Афоні недалеко від монастиря Пантократор знайдено келію XVII століття, де прийняв чернецтво преподобний Паїсій Величковський.

"Нашій дослідницькій групі вдалося відшукати на Афоні місце розташування святині, що має величезне значення для історичної спадщини України. У середині XVIII ст. Паїсій Величковський, який був вихідцем з Полтави, саме тут прийняв чернечий постриг. Про існування келії святих рівноапостольних Костянтина і Єлени відомо з житія Паїсія Величковського. Сьогодні ми вивчаємо, якою була келія при преподобному Паїсії Величковському – її зовнішній вигляд, оздоблення", - розповів засновник фонду Дмитро Ворона. Повідомляє УНІАН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захисники Константинополя забули зачинити ворота

"Про те, що це келія святих рівноапостольних Костянтина і Єлени, свідчать документи монастиря Пантократор: ктиторські записи (1697 р.), документи за борговими зобов'язаннями (1779 і 1797 рр.). На жаль, до наших днів храм і келія не вціліли, залишився лише фундамент храму, частина стіни келійного корпусу і опорна стіна. Недалеко від корпусу знаходиться колодязь, в якому братія збирала дощову воду для своїх потреб", - повідомив Дмитро Ворона.

Також Дмитро Ворона зазначив, що це вже не перше відкриття на Афоні, пов'язане з історичною спадщиною України. Преподобний Паїсій Величковський - уродженець Полтави, православний старець, аскет, святий, служіння якого проходило в Україні, на Афоні та в Молдові. Преподобний Паїсій переклав на церковно-слов'янську мову "Добротолюбіє" - улюблене духовне читання ченців і мирян.

Як повідомлялося раніше, південнокорейські археологи під час розкопок стародавньої могили в районі міста Кенджу, на території колишнього королівства Силла, виявили жіночий череп видовженої форми.

Зараз ви читаєте новину «Знахідка на Афоні розповіла про полтавчанина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути