субота, 10 червня 2017 04:20

Нацисти винищили чеське село і його жителів за добу

Нацисти винищили чеське село і його жителів за добу
Меморіальний комплекс "Дитячим жертвам війни в Лідіце". Фото: Вікіпедія

10 червня 1942 року підрозділи 7-й добровольчої дивізії СС "Принц Євген" спалили село Лідіце біля Праги. Так німці помстилися за вбивство обергрупенфюрера СС Рейнгарда Гейдріха (1904 -1942). Він з початком війни з СРСР організував і керував діяльністю груп СС, які ліквідовували євреїв, циган, комуністів і потенційних ворогів.

27 травня 1942 року, під час поїздки на аеродром Гейдріх був обстріляний англійськими диверсантами. Помер від ран 4 червня 1942 року і був урочисто похований у Берліні. В той же в день статс-секретар Протектората Карл Франк ввів в Празі надзвичайний стан. Гіммлер віддав наказ про проведення каральних заходів. Жителі селища Лідіце були звинувачені в приховуванні чехословацьких патріотів, які вчинили замах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацисти у Корюківці знищили 7 тисяч жінок та дітей

9 червня 1942 року підрозділи німецької поліції під командуванням офіцерів спеціальної комісії СС за допомогою чеської жандармерії Лідіце оточили село і заблокували всі дороги. Вночі всіх жителів Лідіце зігнали разом в центрі. 10 червня все чоловіче населення старше 15 років - усього 172 особи було розстріляно. 195 жінок відправили в концентраційний табір Равенсбрюк. З 98 дітей було залишено всього 13 віком до одного року, які були придатні для онімечення. Решта дітей вбили в газовій камері в таборі смерті поблизу Хелмно. Усі будівлі селища були спалені і зрівняли з землею. До ранку 11 червня селище Лідице являло собою лише голе попелище. Кількома днями пізніше піддалася руйнуванню село Лежаки поблизу Лідице - всі чоловіки цього села також були вбиті.

У 1945 на місці Лідице був побудований музей. Поруч із ним — нове селище. Зараз тут проводяться виставки мистецтва, присвячені пам'яті жертв нацизму.Лідицька трагедія стала для багатьох закликом до боротьби з нацизмом, символом об'єднання антифашистських сил Європи. Деякі міста в Латинській Америці і США названі на честь Лідице, в багатьох європейських містах є однойменні вулиці.

Трагічним подіям в селищі Лідице чеський композитор Богуслав Мартіну присвятив свою симфонічну поему "Пам'ятник Лідице" (1943).

Зараз ви читаєте новину «Нацисти винищили чеське село і його жителів за добу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути