пʼятниця, 27 липня 2018 13:42

На затонулому кораблі знайшли скарб срібних монет

На затонулому кораблі знайшли скарб срібних монет
Моряки намагалися незаконно провезти срібні монети. Фото: РА

На затонулому в XVIII столітті торговельному кораблі "Роусвейк" група голландських та британських підводних археологів виявила незвичайні срібні монети.

Судно належало голландській Ост-Індській компанії, яка існувала з 1602 до 1798 роки, повідомляє "Урядовий кур'єр".

"Роусвейк" затонув у січні 1740 року біля британського порту Дувр. Судно прямувало з Амстердама у Батавію (сучасну Джакарету, Індонезія). Планували купити прянощі та порцеляну. Тому на борту корабля було багато срібних грошей. У корабельній аварії загинули 237 моряків.

На глибині 26 м археологи виявили срібні монети. Серед них були давні дукатони, які мали невеликі спеціально виконані отвори. Монети були вшиті в одяг моряків. Вчені вважають, що це була частина контрабандного товару.

У країні була заборонена контрабанда сріблом, але моряки пришивали монети до одягу. У той час срібло користувалося великим попитом у азійських торговців. За оцінками фахівців, повна вартість вантажів корабля становила понад 300 тисяч гульденів (у перерахунку на нинішній курс $163 тис.).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стародавнє судно зі скарбами знайшли в Намібії

Вчені ідентифікували 19 з 237 членів затонулого корабля. Встановлено, що більшість моряків на борту походили з Нідерландів, деякі моряки мали німецьке, шведське та норвезьке коріння.

"Роузвейк" розповідає нам не тільки про життя простих людей того часу, а й дає уявлення про торговельні відносини, які забезпечували культурні зв'язки у всьому світі", - відзначає керівник археологічного проекту Мартін Мандерс.

Вперше фрагменти затонулого судна було виявлено 2005 року. Відтоді на поверхню підняли понад тисячу предметів, зокрема мечі, ножі, частини мушкетів, а також срібні зливки та інші артефакти.

У водах Гонконгу виявили фрагмент якоря віком близько 1000 років. Це - найдавніший з морських артефактів, знайдених у даному регіоні. Дослідники вважають, що тут може перебувати безліч історичних цінностей.

Зараз ви читаєте новину «На затонулому кораблі знайшли скарб срібних монет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути