понеділок, 08 серпня 2011 16:55

На Закарпатті знайшли розстріляних вояків Карпатської Січі
6

Фото: Фото: Сніжана Русин

На Верецькому перевалі – на кордоні Закарпаття і Львівщини – знайдено рештки сімох вояків Карпатської Січі. Їх розстріляли в березні 1939 року. Розкопки проводили співробітники Львівського комунального підприємства "Доля".

"Позаторік співробітники "Долі" - підприємства, яке має відповідні дозволи на проведення археологічних розкопок – знайшли на Верецькому перевалі рештки десятьох січовиків, - розповів Gazeta.ua керівник закарпатської організації ВО "Свобода" Олег Куцин. – Цього року розкопки продовжили. Допомагали археологам члени молодіжної організації "Сокіл". Вони ходили по навколишніх селах і опитували місцевих жителів. Знайшли трьох старожилів, які пам'ятають ті часи. Люди піднялися на перевал і вказали місця ймовірного захоронення. В одному з них, за свідченнями жителів села Лази, мали лежати 20 вояків. Та експерти знайшли тільки сімох".

За словами Олега Куцина, одяг та зброя знайдених вояків – чехословацького взірця. За попередніми результатами експертизи, померлим було від 18 до 25 років. Їх розстріляли, про що свідчать отвори від куль.

"У багатьох були переламані кістки. Це може свідчити, що їх добивали. Останки вже офіційно ексгумовані. До 24 серпня їх мають захоронити на військовому кладовищі, яке знаходиться на Верецькому перевалі. У братській могилі вже лежать 10 знайдених минулоріч січовиків. За інформацією очевидців, усіх розстріляних було близько п'яти сотень. Решту останків будемо шукати", - сказав він.

Закарпатські історики кажуть, що на перевалі загинуло значно менше вояків.

"Було розстріляно кілька десятків людей – близько 70-80, - сказав закарпатський історик Сергій Федака. – Мова про те, аби розкопати поховання січовиків, йде вже понад 20 років. Тому дуже добре, що за розкопки взялися саме професіонали".

Нагадаємо, 17 березня 1939 року полонених добровольців-галичан угорські жандарми привели на Верецький перевал. На новоутвореному кордоні Угорщини з Польщею угорські конвоїри передали карпатських січовиків польській прикордонній службі. Польські прикордонники спочатку розмістили полонених у казармах. Наступного ранку відконвоювали їх уздовж лінії кордону ліворуч і праворуч на півтора-два кілометри і розстріляли над закарпатськими селами Нова Розтока і Верб'яж та між Петросовцею, Жупанами й Лазами.

Зараз ви читаєте новину «На Закарпатті знайшли розстріляних вояків Карпатської Січі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути