Ексклюзиви
четвер, 10 вересня 2015 17:05

На Волині підняли унікальний човен-довбанку
5

Фото: prostir.museum

У Маневичах на Волині відбулася прес-конференція, присвячена унікальній знахідці човена-довбанки біля села Старосілля. На ній директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич розповів про цю подію та своє бачення майбутнього експонування човна у "Музеї одного експоната" селища.

"Цю унікальну знахідку, було виявлено, тому що в цьому році дуже посушливе літо. Коли рівень води у Стиру значно впав, місцеві рибалки майже на глибині 4 метрів побачили, що в руслі річки Стир, а саме в урочищі Гострий кут, між селами Старосілля та Копилля, в правому березі виглядав шматок, схожий на звичайну колоду", - розповідає Петро Хомич.

При детальному огляді було виявлено, що на прибережній смузі на глибині приблизно 4 метри виднілися контури човна - довбанки довжиною 12-13 метрів, товщина борту 7-8 сантиметрів, глибина самого човна до метра.

 31 серпня вже з науковцями було оглянуто місце, де знайдений човен. При детальному огляді з'ясували, що це човен-довбанка. Довжина човна – майже дванадцять метрів, у ширину він – 75 сантиметрів, у глибину – до метра.

Щодо приблизного віку знахідки, то спочатку потрібно зробити радіовуглецевий аналіз. Дивлячись на конструкцію човна можна сказати що, знахідка сягає доби козацьких часів або ж Київської Русі.

Піднімати потрібно було терміново, тому до вечора 2 вересня вдалось дістати човен-довбанку і транспортувати у Маневичі, де знайшли приміщення для його зберігання та консервації.

"На думку археологів, човен-однодеревка - по-справжньому унікальна знахідка. В Україні таких – декілька. Корпус "довбанки" сконструювали так, аби вода не потрапляла на борт. А ще на її кормі чітко проглядаються надбудови і різьблення, - продовжує Петро Хомич. - Науковці мають чималий досвід консервації подібних об'єктів. Тож я навіть не сумніваюся, що човен ми обробимо спеціальними полімерами, а потім після консервації яка може затягнутись два три роки, він поповнить експозицію "Музею одного експоната" в Маневичах."

 

Зараз ви читаєте новину «На Волині підняли унікальний човен-довбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути