Ексклюзиви
пʼятниця, 12 січня 2018 04:20

На Різдвяні свята КГБ влаштувало облаву на дисидентів

На Різдвяні свята КГБ влаштувало облаву на дисидентів
Новорічний вертеп дисидентів у Львові 1972 року. Фото: www.istpravda.com.ua

12 січня 1972 року КГБ УРСР у Києві та Львові заарештував 14 діячів дисидентського руху, звинувачених в "українському буржуазному націоналізмі" і поширенні самвидаву. Упродовж 12-14 січня заарештували щонайменше 19 осіб: 11- у Києві, 8 - у Львові. Всього протягом року зазнали репресій 89 чоловік.

З перших днів січня 1972 року КГБ розпочав спецоперацію з нейтралізації людей з відвертою громадянською позицією. 12-13 січня 1972 року в Києві були заарештовані поет Василь Стус, літературний критик Іван Світличний, філософ Євген Сверстюк, математик i публіцист Леонід Плющ, багатолітній в'язень сталінських таборів Данило Шумук, лікар Микола Плахотнюк, інженер-економіст Зіновій Антонюк, реставратор Олесь Сергієнко, поет Іван Коваленко, у Львові - публіцист i літературний критик В'ячеслав Чорновіл, журналіст Михайло Осадчий, релігійний діяч Іван Гель, митець-килимар Стефанія Шабатура і поетеса Ірина Стасів-Калинець. Загалом до кінця року в Києві, Львові, Харкові, Бориславі, Івано-Франківську, Кременчуку, Скадовську та на території Словаччини було заарештовано близько 100 чоловік, серед яких були лікар Семен Глузман, бібліотекар Надія Світлична, священик Василь Романюк (згодом патріарх УПЦ КП Володимир), а до кінця 1974 року - 193 особи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська дисидентка відбувала покарання через паркан із Василем Стусом

У Львові до слідчої в'язниці УКҐБ на вул. Миру (сучасна - Степана Бандери), в якій тепер працює Національний музей "Тюрма на Лонцького", потрапили В'ячеслав Чорновіл, Ірина Стасів-Калинець, Іван Гель, Стефанія Шабатура, Михайло Осадчий, Ярослав Дашкевич.Заарештованих дисидентів залякували розстрілом, фізичними тортурами, завданням шкоди рідним і близьким, оголошували божевільними та ув'язнювали у спецпсихлікарнях.

Більшість отримала вирок позбавлення волі терміном на 5-7 років у таборах суворого режиму та 3 роки заслання. Максимальний термін одержав Іван Гель - 10 років суворого режиму та 5 - заслання, бо для нього цей вирок був уже другим. Метою січневих репресій 1972 року була нейтралізація інтелектуальної еліти дисиденства, брутальна розправа з найактивнішими лідерами й залякування решти.

Зараз ви читаєте новину «На Різдвяні свята КГБ влаштувало облаву на дисидентів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути