пʼятниця, 06 березня 2020 11:35

На пустирі знайшли горщик із золотими монетами

На пустирі знайшли горщик із золотими монетами
У залізному горщику виявили 505 золотих монет Фото: twitter.com/ANI/

Робітники випадково виявили скарб 1000-річних арабських золотих монет біля храмового комплексу Джамбукешвара в Індії.

Чоловіки розчищали пустир для перетворення його на сад коло храму. Розкопали близько 2,4 м. землі коли помітили металевий закритий горщик. Тоді одразу повідомили керівництво храму, поліцію та місцеву владу. Археологи відкрили посудину та нарахували близько 505 золотих монет, загальною вагою у 1,7 кг. Усі вони дрібні, але є одна велика. Встановили, що їх викарбували у 1000-1200 роках. Мають арабські написи, пише The Ancient Origins.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи натрапили на скарб з унікальними золотими монетами

"Храм води" побудували 1,8 тис. років тому та присвятили богу Шиві - одному з головних в індуїстському пантеоні. За легендою його заклав вождь династії Чола та володар однойменної держави Котченганан. Центр королівства розташовувався у сучасному штаті Таміл-Наду. Представники династії Чола славились як великі меценати та поширювачі тамільської культури. Завоювали частину Цейлону та Мальдівських островів. Мали широкі торгівельні контакти у Індійському океані. Припускають, що монети могли отримати від арабських купців, що прибули у Чола. Їх пожертвували храмові.

За іншою версією, храм ховав чисельні багатства, що притягували мусульман. У XIV ст. його розграбував воєначальник Угул Хан. Монети могли закопати, щоб захистити їх він нападників. Місце схованки забули, або храмовники загинули.

Археологи розкопали велику кількість золотих римських прикрас у селищі Пангкунг Парук на острові Балі, Індонезія. Це одна з найбільших колекцій коли-небудь знайдених на території Південно-Східної Азії.

Зараз ви читаєте новину «На пустирі знайшли горщик із золотими монетами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути