Ексклюзиви
понеділок, 30 травня 2022 07:06

На похорони композитора прийшли понад 100 тис. людей: дата

На похорони композитора прийшли понад 100 тис. людей: дата
Композитора Ігоря Білозіра поховали у Львові на Личаківському цвинтарі 2000-го. Фото: http://www.ua.dev.cawas.com

У день похорону українського композитора Ігоря Білозора 30 травня 2000-го на вулиці Львова вийшло понад 100 тис. людей. 8 травня у центрі міста йому проломили голову.

Ігор Білозір народився 24 березня 1955-го на Львівщині. Навчався у Львівській консерваторії, стажувався у США та Канаді. Був художнім керівником і солістом ВІА "Ватра" Львівської філармонії. 8 травня його з друзями запросили на святкування дня народження у кав'ярню "Цісарська кава". За столом співали пісню "Перший сніг". Це не сподобалось одній компанії відвідувачів. Ті хотіли слухати російський шансон.

П'яні молодики вимагали припинити спів. На пояснення, що виступає народний артист України, почали ображати українців та українську мову. Словесна перепалка переросла у конфлікт, який зупинила міліція. Ввечері чоловіки розійшлись. Ігор Білозір разом із товаришем, журналістом Миколою Гнатовським, йшов додому. Раптом на них напали та почали бити кастетами невідомі. Білозіру проламали череп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборонили російськомовні пісні

Спроби медиків урятувати життя композитора не дали результатів. Його поховали на Личаківському кладовищі. Винуватцями нападу визнали Дмитра Воронова - сина першого заступника начальника Львівського МВС, та підприємця Юрія Калініна. Перший отримав 15 років як убивця, другий - 12, як співучасник. Згодом вироки скоротили до 10 та 8 років.

24 квітня 1979-го зник український співак, композитор та автор пісень Володимир Івасюк. Івасюк прийшов у консерваторію на заняття і пообіцяв батькам бути о 13-й. Додому не повернувся. Пошукова операція тривала з 27 квітня по 11 травня.

Після двох тижнів справу по факту смерті Володимира Івасюка закрили. За офіційною версією Івасюк скоїв самогубство. Вважалося, що він мав суїцидальну схильність. Слідчі вважали Івасюка божевільним. Суспільство було переконане, що композитора вбили співробітники КДБ.

Зараз ви читаєте новину «На похорони композитора прийшли понад 100 тис. людей: дата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути