середа, 20 січня 2016 14:47

На Львівщині ратушу XIX століття продають за $15 тисяч

На Львівщині ратушу XIX століття продають за $15 тисяч

На сайті OLX на продаж виставили ратушу XIX ст. В селищі Поморяни Золочівського району Львівської області. Її власник Богдан Савчук за будівлю просить $15 тис.

"Приміщення ратуші продається, щоби попередити її руйнування. На даний момент ратуша не використовується, тому дуже важливо зберегти її. Власник бажає, щоби покупець максимально зберіг історичну цінність будівлі", - йдеться у повідомленні про продаж.

Краєзнавець Микола Майданівський каже, що зі справжньої ратуші залишилася четверта частина.

"Вона збудована у стилі романтизму - декоративні двері, неоготичні вікна. Вважаємо, що крім адміністративних функцій, ця будівля була торговим приміщенням. На першому поверсі знаходилися склади, крамниці. Ратуша має велику пожежну вишку. Є припущення, що вона була перебудована з великої оборонної будівлі. Під час Першої світової війни ратуша сильно постраждала, залишилося лише праве крило. Його поляки облаштували під гміну. У радянські часи це була міська рада. У 1993 році колгосп віддав її в руки приватному підприємцю. Так погасив свій борг перед ним за паливно-мастильні матеріали. Зараз важливо, аби новий власник її відновив, а не обклав пінопластом та металочерепицею", - каже Майданівський.

Мешканці Поморян оголосили про збір коштів на викуп ратуші.

"Поки результатів нема. Поморяни - невелике селище, люди не надто багаті. Добре би було, аби знайшовся інвестор, який би облаштував цю ратушу під хостел для туристів. Приміщення - двоповерхове. На перший поверх можна було би перенести селищну раду. Та далі знаходитися у нинішньому стані вона не може", - зазначає селищний голова Поморян Володимир Бас.

Крім ратуші у Поморянах є замок ХVI ст, римо-католицький костел, дерев'яна церква ХVI ст.

Зараз ви читаєте новину «На Львівщині ратушу XIX століття продають за $15 тисяч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути