вівторок, 26 березня 2019 08:20

На країну скинули 14 тисяч бомб

На країну скинули 14 тисяч бомб
Військово-повітряна операція НАТО в Югославії. Фото: E-news.su

Серби збили американський літак-"невидимку" F117A 26 березня 1999 року в Югославії. Почалися 78 денне бомбардування.

Ситуація почалась загострюватись після того, як уряд Югославії у 1996–1997 роках почав переселяти сербських біженців із Хорватії та Боснії і Герцеговини на територію Косова. Це призвело до збройних конфліктів.

Рада Безпеки ООН в умовах блокування з боку Росії не могла прийняти жодної резолюції, яка б примушувала центральну владу Югославії припинити етнічні чистки.

Понад 800 тис. албанців, за даними ООН, були змушені залишити свої домівки. Альянс висловив позицію, що проведення повітряної операції є необхідним, щоб зупинити криваві бої та етнічні чистки, а також встановити тривалий мир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2003 року розпалася Югославія

24 березня 1999 року війська НАТО почали, без формальної згоди Ради Безпеки ООН, військову-повітряну операцію в Югославії. Основна частина операції полягала в застосуванні авіації для бомбардування стратегічних військових і цивільних об'єктів на території Сербії. Це робили військово-морські і військово-повітряні формування США, Великої Британії, Франції, Німеччини.

Протягом операції, що тривала 78 днів, літаки НАТО завдали близько 2300 ракетно-бомбових ударів по 990 об'єктах на території Сербії і Чорногорії. На Югославію було скинуто 14 тис. бомб загальною вагою більше 27 тис. тонн. Масовані бомбардування перетворили всю територію країни на зону екологічного лиха.

4 лютого 2003 року у Бєлграді відбулось засідання парламенту Сербії і Чорногорії, який проголосив створення конфедерації Союзна держава Сербії та Чорногорії.

Зараз ви читаєте новину «На країну скинули 14 тисяч бомб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути