пʼятниця, 15 травня 2020 08:21

На королівському весіллі загинули 139 людей

На королівському весіллі загинули 139 людей
Австрійська принцеса Марія-Антуанетта вийшла заміж 14-річною. Картина Франца Ксавера Вагеншона

Австрійська принцеса Марія-Антуанетта 15 травня 1770-го вийшла заміж за 15-річного майбутнього короля Франції Людовика XVI. На погано організованому гулянні загинули 139 простолюдинів.

Марія-Антуанетта народилася 1755-го у Відні і була 15-ю дитиною Марії-Терезії та імператора Франца I Лотаринзького. Укладення шлюбу між австрійською ерцгерцогинею Марією-Антуанеттою і дофіном Франції мало стати останнім і найграндіознішим союзом між династіями Бурбонів і Габсбургів, а також посилити мир між Францією йі Австрією.

Одруження відбулося 15 травня і тривало до кінця місця. Кульмінацією повинні були стати народні гуляння 30 травня на площі з музикою, феєрверком, вином, хлібом і м'ясом за рахунок скарбниці. Народ скупчувався, ситуація ускладнювалася присутністю на площі будівельних котлованів.

Піротехнічні ракети з тріском і шипінням вибухали в натовпі, викликаючи паніку. Люди почали тікати, наштовхувалися одне на одного, падали в котловани або були затоптані натовпом. Внаслідок погано організованого свята загинули 139 людей і сотні були поранені. Загиблих поховали на кладовищі Святої Мадлен. Винних не покарали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Королева присягнула на вірність 8-річному синові

Марію-Антуанетту ненавиділи за екстравагантний спосіб життя в роки, що передували Французькій революції, коли багато французів ледь могли прогодувати родини. З самого початку революції королева стала запеклим ворогом конституційно-демократичного режиму. Вона потайки вивезла свої ювелірні коштовності до родини в Австрію, перед невдалою спробою втекти з Франції разом із Людовиком XVI та їхніми дітьми. 1793 року у віці 37 років її стратили.

10 серпня 1792 року 20-тисячний натовп парижан захопив палац Тюїльрі. Було оголошено про скасування влади короля. Монарха Людовика XVI та його сім'ю заарештували. Вони здалися. 22 січня 1793-го Людовика XVI стратили. Дізнавшися про страту чоловіка, королева Марія-Антуанетта впала на коліна та присягнула на вірність 8-річному синові як королю.

Зараз ви читаєте новину «На королівському весіллі загинули 139 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути