Ексклюзиви
пʼятниця, 10 вересня 2021 08:20

На коміка завели кримінальну справу

На коміка завели кримінальну справу
Чарлі Чапліна вигнали із США. Комік поселився у Швейцарії. Фото: pngwing.com

Американські сенатори 10 вересня 1941-го звинуватили голівудського актора Чарлі Чапліна в спробі втягнення у Другу світову війну США.

"Чаплін тикає у глядачів "комуністичним пальцем", - писала нью-йоркська газета Daily News про англійсько-американського коміка Чарлі Чапліна (1889-1977). Він інколи показував свої симпатій до СРСР, вживав у промовах слово "Товариші". У США вважали комуністом, завели кримінальну справу на 1,9 тис. сторінок. Почалася кампанія з вимогою виставити актора з країни.

Під час зйомок фільму "Великий диктатор" попереджали, що фільм матиме неприємності з цензурою. Після нападу Німеччини на СРСР тиск "зверху" припинився, але стали поступати листи від глядачів із погрозами. Чаплін намагався домовитися з лідером профспілок портових вантажників про охорону кінотеатрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чарлі Чаплін для зйомок фільму найняв 2500 волоцюг

Нацистська пропаганда почала називати Чапліна євреєм. Комісія з розслідування антиамериканської діяльності почала розслідування діяльності Чапліна, одним із пунктів розслідування була його національна приналежність.

17 вересня 1952-го Чапліни переїхали до Англії, у США їм анулювали візу. Актор заперечував, що коли-небудь був комуністом, але вирішив не оскаржувати заборону і залишився жити в Швейцарії. Там і помер 1977 року.

Удові американського коміка Чарлі Чапліна 3 березня 1978-го зателефонували й вимагали викуп 600 тис. швейцарських франків за інформацію про місце знаходження труни із тілом. За два дні до того її викрали з могили. Перед смертю актор передбачив таке і наказав дружині викупу грабіжникам не виплачувати.

17 травня швейцарська поліція затримала вимагачів. Безробітний поляк Роман Вардас і болгарин Ганчо Ганев вирішили таким чином розбагатіти.

Зараз ви читаєте новину «На коміка завели кримінальну справу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути