субота, 16 травня 2020 10:21

На Євробаченні пили українську горілку і грали на трембіті

На Євробаченні пили українську горілку і грали на трембіті
Леонід Кучма надав Руслані звання народної артистки України. Фото: ruslana.ua

Українська співачка Руслана Лижичко 16 травня 2004-го здобула перемогу в пісенному конкурсі "Євробачення" 2004, здобувши переможних 280 балів на підставі телеопитування, яке проводилось в 36 країнах.

Руслана набрала за результатами голосування 280 балів. Найвищі оцінки Руслані поставили Ізраїль, Ісландія, Литва, Латвія, Естонія, Польща. Для участі в конкурсі обрали пісню "Дикі танці", музику до якої написала сама Руслана. Слова написали поети Олександр Ксенофонтов, Джеммі Махер, Фейн, Шерена Дуганов.

Робота над однойменним альбомом почалася за рік до конкурсу. Це сучасна компіляція музичного матеріалу на основі давніх етнічних гуцульських мотивів (ритмів і танців), поп- і рок-музики. Руслана зі своїм гуцульським шоу виступила на українських фестивалях. Офіційно продали 100 тис. копій альбому "Дикі танці". Співачка провела український концертний тур із шоу-програмою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Результати першого в історії конкурсу Євробачення були сфальсифіковані

На Євробаченні Руслана показала шоу за участю балету "Життя". Стилістично постановка стала синтезом сучасної поп-культури і національної ритмопластики. Костюми із шкіри пошила дизайнерка Роксолана Богуцька, постановку шоу-балету зробила Ірина Мазур. Навіть прес-конференції Руслани проводили нестандартно: наприклад, усі присутні могли дегустувати українську горілку та пограти на трембіті. Тодішній президент України Леонід Кучма надав переможниці звання народної артистки України.

24 травня 1956 року в Лугано, Швейцарія, пройшов перший конкурс Євробачення, в якому брали участь 14 представників семи європейських країн - Франції, ФРН, Італії, Люксембургу, Бельгії, Нідерландів та Швейцарії. Австрія, Данія та Велика Британія не були допущені до конкурсу через проведення національних відборів пізніше встановленого терміну.

Зараз ви читаєте новину «На Євробаченні пили українську горілку і грали на трембіті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути