Ексклюзиви
неділя, 29 жовтня 2023 10:50

На біржі в паніці продали рекордну кількість акцій

На біржі в паніці продали рекордну кількість акцій
Натовп американців зібрався біля будівлі біржі на Уолл-стріт, Нью-Йорк Фото: wikipedia

29 жовтня 1929 року на 5-й день біржової лихоманки в США почався "чорний вівторок". Ринок акцій на фондовій біржі Волл-стріт упав остаточно.

У ті часи половину корпоративних фінансів Америки контролювали майже 100 великих корпорацій. Вони звітували про свої надприбутки і хвалилися перевиробництвом, можливостями вкладати в нові види продукції. Це спонукало людей інвестувати кошти в акції.

Долучилися до таких закликів і банки, які широко та дешево кредитували купівлю цінних паперів. Інвестори ж розраховували окупити затрати за рахунок швидкого зростання цін на акції. В результаті виникла спекулятивна бульбашка - торгівля за завищеними цінами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МВФ оцінили збитки від пандемії Covid-19

На економічний безлад відреагувала Федеральна резервна система. Центральний банк США підняв облікову ставку на 5%, згодом ще на 1, що і призвело до краху. Обвальне падіння цін акцій на 60-70% тривало з 24 жовтня, що увійшло в історію під назвою "чорний четвер".

За 5 діб, у "чорний вівторок", брокери, інвестори та банкіри почали з панічними криками розпродавати акції, щоб повернути хоч якісь гроші. До вечора продали рекордні 16,4 млн акцій, тоді як у "чорний четвер" - 12,9, а промисловий індекс Доу-Джонса впав на 12,5%.

Лише до кінця місяця власники акцій втратили понад $15 млрд - нині більш як $200 млрд. Ситуація призвела до краху банківської та промислової систем, зросли ціни на золото.

Втрати в "чорний вівторок" остаточно зруйнували довіру до економіки. Люди не витримували і здійснювали самогубства. Втім, це був лише початок багаторічної економічної катастрофи.

24 жовтня 1929 року увійшло в історію як "чорний четвер". В цей день на Нью-Йоркській фондовій біржі відбулося різке зниження курсу акцій. Тоді втратили $25 млрд, що за сьогоднішнім курсом становить майже $320 млрд. Дату вважають початком найбільшої в історії світової економічної кризи - Великої депресії.

Вона тривала до кінця 1930-х. Найбільше постраждали країни Західної Європи та США.

Внаслідок кризи закрили більш як 5 тис. банків, акції знецінилися на $40 млрд. Уп'ятеро зменшилося виробництво автомобілів. 5 млн американських фермерів втратили землі через несплату боргів. Від 200 тис. до 2 млн людей залишилися без домівок. Почали рахувати померлих від голоду. 1931 року в США таких було 20 осіб, 1934-го - 110.

Промислове виробництво США за роки Великої депресії впало на 46%, Великої Британії - на 24%, Німеччини - на 41%, Франції - на 32%. Станом на 1933-й, кількість безробітних у 32 країнах становила 30 млн осіб, половина з них мешкала у США. У Штатах піковий рівень безробіття досягнув 1933-го - 24,9%. У Німеччині та Великій Британії 1932 року - 30% і 22,1% відповідно.

Зараз ви читаєте новину «На біржі в паніці продали рекордну кількість акцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути