Ексклюзиви
субота, 24 жовтня 2020 10:30

30 млн людей втратили роботу: почалася Велика депресія

30 млн людей втратили роботу: почалася Велика депресія
У 1920-х мільйони американців інвестували свої кошти в акції. Фото: unsplash

24 жовтня 1929 року увійшло в історію як "чорний четвер". В цей день на Нью-Йоркській фондовій біржі відбулося різке зниження курсу акцій. Тоді втратили $25 млрд, що за сьогоднішнім курсом складає близько $320 млрд. Дату вважають початком найбільшої в історії світової економічної кризи - Великої депресії.

Вона тривала до кінця 1930-х років. Найбільше постраждали країни Західної Європи та США.

У 1920-х мільйони американців інвестували свої кошти в акції. Банки кредитували їх купівлю, а позичальники розраховували окупити витрати за рахунок швидкого росту цін. Ейфорія на фондовому ринку стривожила Центральний банк США. У 1925 на початку буму облікова ставка становила всього 3%. Її в кілька прийомів підняли до 5%, але це не зупинило ейфорію ринку. У серпні 1929 року Центральний банк США підвищив облікову ставку до 6%. Бульбашка фондового ринку луснула.

Внаслідок кризи закрились більше 5 тис. банків, акції знецінились на $40 млрд. У п'ять разів зменшилося виробництво автомобілів. 5 млн американських фермерів втратили землі через несплату боргів. Від 200 тис. до 2 млн людей залишилися без домівок. Почали рахувати померлих від голоду. У 1931 році в США таких було 20 осіб, 1934 - 110.

Промислове виробництво США за роки Великої депресії впало на 46%, Великобританії - на 24%, Німеччини - на 41%, Франції - на 32%. Станом на 1933 рік, кількість безробітних у 32 країнах становила 30 млн осіб, половина з них мешкала у США. У Штатах піковий рівень безробіття досягнув в 1933 році — 24,9%. У Німеччині та Великобританії у 1932 році - 30% і 22,1% відповідно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ООН прогнозує кризу у світовій торгівлі: хто постраждає

Наступна світова фінансово-економічна криза почалась у грудні 2007 року. За масштабами і наслідками її порівнюють із Великою депресією. Тоді луснула бульбашка нерухомості США. Падіння досягло свого піку у 2008 році. Було зумовлене занадто великою кількістю цінних паперів на ринку нерухомості. Про виникнення глобальної економічної кризи свідчили високі ціни на нафту, що спричинили підвищення цін на продукти харчування та глобальну інфляцію. Криза в США призвела до банкрутства великих інвестиційних та комерційних банків в різних країнах світу, зростання безробіття.

У США за кілька років доходи домогосподарств впали на 40%, безробіття в 2008 році зросло до 7%. В Європі від кризи найбільше постраждали Греція, Ірландія, Латвія, Португалія та Україна. Значний вплив відчули також Росія, Китай і Японія.

У Міжнародному валютному фонді вважають, що світова економіка може повернутися у стан Великої депресії. Причиною кризи може стати не тільки економічна нерівність між державами, а й розрив у доходах населення і нестабільність фінансового сектора. Світовий банк також попереджає, що початок економічного спаду може статися до кінця 2020 року.

В Україні курс долара з вересня 2008 року до січня 2009 року виріс з 5,6 грн/$ до 8,3 грн. Населення почало достроково знімати депозити. За тиждень українці забирали по $6-7 млрд. Після цього Нацбанк обмежив дострокове зняття депозитів і видачу кредитів. Це зробили для запобігання банкрутства банків. Наступна криза в Україні почалась у 2013-2014 роках.

Зараз ви читаєте новину «30 млн людей втратили роботу: почалася Велика депресія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути