Ексклюзиви
субота, 11 червня 2022 08:05

На автоперегонах загинули сотні людей: цей день в історії

На автоперегонах загинули сотні людей: цей день в історії
Найвідоміші автомобільні перегони на витривалість 1955-го закінчилися трагедією. Фото: 24h du Mans

Під час автоперегонів у Французькій республіці 11 червня 1955-го трапилась найгірша автокатастрофа в історії країни. Загинуло 84 людини та 120 поранено.

24 Години Ле-Мана — найвідоміші автомобільні перегони на витривалість, що проходять щорічно неподалік французького міста Ле-Ман з 1923-го. Того року на стадіоні була відсутня огорожа між дорогою і глядачами. Були невеликі в'язанки сіна, які не рятували при лобовому зіткненні з трибунами.

До кінця 35-го кола лідирував Jaguar британця Майка Хоторна. Британець пізно побачив сигнал від своєї команди про дозаправлення і різко звернув. Маневр став несподіванкою для задніх авто. Утворилося хмара пилу, туди на швидкості 270 км/ год влетів Mercedes. В автомобілях тоді були відсутні ремні безпеки. Впав у напрямку глядачів. Водій загинув миттєво, після вибуху палива уламки авто впали на глядачів. 84 особи згоріли заживо, ще понад сто уболівальників отримали серйозні травми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стартували автомобільні перегони

Гонщики і їх команди не відразу дізналися про трагедію, а організатори продовжили гонку. Керівництво Mercedes відмовилося від подальшої участі. На наступний день в соборі міста Ле-Ман відбулись похорони жертв трагедії. Офіційне розслідування аварії встановило, що це була лише аварія. Вину у загибелі глядачів поклали на недостатні вимоги стандартів безпеки на трасах на організаторів.

У Франції, Іспанії, Швейцарії, Німеччини та інших країнах на проведення автогонок наклали заборону доти, поки на трасах не була досягнута максимальна безпека.

У Монако 14 квітня 1929-го стартували перші автомобільні перегони "Гран-прі Монако". Автогонки вулицями князівства були довжиною 318 км.

Голова місцевого автомобільного клубу Антоні Ногес запропонував провести автоперегони крученими вулицями міста. Принц Луї II ідею підтримав і створив фонд для переможців. Після перегонів у Монако ще три дні тривали святкування із гучними вечірками і концертами. Змагання стали щорічними.

Зараз ви читаєте новину «На автоперегонах загинули сотні людей: цей день в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути