Ексклюзиви
середа, 13 травня 2015 15:34

На Алясці знайшли прикраси, яким 12 тисяч років

На Алясці знайшли прикраси, яким 12 тисяч років
Фото: Ben Potter

Археологи з університету Аляски в Фербенксі знайшли вироби з кістки, які, на їхню думку, можуть бути найдавнішими прикрасами в Північній Америці. Вік знахідки становить 12 300 років.

Вироби були знайдені на узліссі ялинового лісу на північ від міста Дельта-Джанкшн, де вже протягом двох сезонів вчені досліджують стоянку Мід. На околицях археологи під керівництвом Бена Поттера знайшли три дитячих поховання льодовикового періоду. Тоді вони вирішили розширити район пошуків і в результаті виявили місце, де знаходилися житла стародавніх мисливців.

Кістяні артефакти являють собою невеликі підвіски у формі зрізаних конусів з легким штрихуванням по краю. На вузькому кінці у них були пророблені отвори, які могли слугувати для їх носіння. Своєю формою ці предмети дещо нагадують бігунок застібки-блискавки. Всього було знайдено дві пари таких виробів. Бен Поттер вважає, що такі прикраси могли слугувати для позначення приналежності їх власника до певної групи. Археологи сподіваються на нові знахідки у цьому регіоні, оскільки лесові ґрунти набагато краще зберігають органічні залишки, наприклад, кістки, ніж кислі грунти хвойних лісів.

Зараз ви читаєте новину «На Алясці знайшли прикраси, яким 12 тисяч років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути