четвер, 22 лютого 2018 07:20

На 77-му році життя помер автор всенародної пісні "Чорнобривці"

На 77-му році життя помер автор всенародної пісні "Чорнобривці"
Микола Сингаївський помер від раку. Фото: ukrinform.ua

22 лютого 2013 року помер Микола Сингаївський - відомий український письменник, автор пісні "Чорнобривці".

Народився письменник 12 листопада 1936 року на Поліссі в родині хліборобів, у селі Шатрище. Під час навчання у Київському університеті, позаштатно працює у редакціях різних газет. Після закінчення вузу працює завідувачем відділу поезії "Літературної України", заступником директора Бюро пропаганди художньої літератури Спілки письменників України, завідувачем відділу літератури і мистецтва журналу "Ранок".

Багато мелодій, написаних композиторами на вірші поета, здобули надзвичайну популярність: "Чорнобривці", "Безсмертник", "Полісяночка", "В краю дитинства", "Сонце в долонях", "Розляглося наше поле". "Чорнобривці" настільки сподобалсь людям, що тепер пісню називають не інакше, як "народна".

Створюючи її Сингаївський розповідав, що найперше думав про свою маму:

"Щоразу на щоки набігає сльоза, коли згадую її тяжку долю. Виховуючи чималеньку сімеєчку, вона ще й умудрялася працювати дояркою в колгоспі, щодня встаючи о четвертій ранку й поспішаючи на ферму. А чого їй коштувало пережити смерть вісьмох дітей, у тому числі й двох синів-фронтовиків. На яких вагах зміряти силу волі й мужності наших матерів-солдаток? Ось про мою дорогу Уляну Андріївну, про всіх жінок України мені й хотілося повідати в "Чорнобривцях". Ці квіти вона любила над усі інші. Ними був натиканий весь наш город, вони рясніли навколо хати. Десь читав, що це типова українська квітка".

Gazeta.ua підготували підбірку різноманітних каверів цієї пісні.

Тріо бандуристок "Дивоструни"

Лауреати міжнародних та всеукраїнських конкурсів і музичних фестивалів. До складу трыо входять Катерина Ковальчук, Алла Клімук, Наталія Чернецька. Тріо "Дивоструни" постійно працює над створенням нових авторських перекладень, аранжувань, обробок музичних творів.

Андрій Іщенко Венедиктович

Відомий український оперний співак, тенор. Заслужений артист УРСР. Один із перших артистів, хто заспівав пісню на великій сцені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поет-пісняр Микола Сингаївський писав вірші під час поїздок: у метро, маршрутках і автомобілях

Борис Мирончук

Баяніст, акордеоність, композитор з України. До 2014 року Борис Мирончук викладав баян та акордеон на естрадній кафедрі Донецької державної музичної академії. Нині Борис мешкає у Житомирі. Викладає баян та акордеон у Житомирському музичному училищі ім. Віктора Косенка та Житомирському коледжі культури і мистецтв ім. Івана Огієнка.

Георгiй Цагарелi та Ніколоз Рачвелi

Грузинський філармонічний оркестр та симфонічний оркестр Національної філармонії України разом із відомим грузинським альтистом Георгієм Цагарелі виконують композицію "Чорнобривці".

Ніні Нуцубідзе

Вокалістка з Грузії. У 2015 році взяла участь в українському Х-фактор 6 та посіла 9 місце.

24 квітня 2017 року, згідно з результатами глядацького голосування переможцем сьомого сезону "Голосу країни-7" став 33-річний священик і багатодітний батько Олександр Клименко. Перемогу йому принесла композиція "Чорнобривці". Переможця в прямому ефірі визначили глядачі шляхом телефонного і смс-голосування.

Зараз ви читаєте новину «На 77-му році життя помер автор всенародної пісні "Чорнобривці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути