Ексклюзиви
четвер, 12 вересня 2013 11:37

Морські динозаври мали акулячі хвости

Морські динозаври мали акулячі хвости
Фото: world-archaeology-news.blogspot.com

Науковці проаналізували останки прогнатодона віком 72 млн років, знайдених в 2008 році в Йорданії. Уздовж хвоста були виявлені відбитки м'яких тканин, що нагадують плавці. Дослідники роблять висновок про те, що ця група морських хижаків мала потужні хвости на кшталт тих, які зараз є у білих акул, а не вугрів чи морських змій.

Зразок настільки добре зберігся, що фахівці змогли розгледіти напрям окостенілих волокон в хвості й обриси лусочок, додає співавтор Юхан Ліндгрен з Лундського університету в Швеції.

Мозазаври жили в морях і прісних водоймах ближче до кінця ери динозаврів, 98-66 млн років тому. Хоча ці рептилії непогано представлені в літописі скам'янілостей, ніхто не думав, що вдасться знайти сліди м'яких тканин хвоста, відзначає співавтор дослідження Майкл Польцин з Південного методистського університету (США).

Раніше вважалося, що у мозазаврів були хвости у формі весла, як у морських зміїв. Оскільки мозазаври - справжні ящірки, існувала думка, що і хвіст у них повинен бути таким же, як у нинішніх. Якщо це дійсно так, то мозазаври не могли довго плавати на високій швидкості, а тому нападали тільки із засідки.

Якщо ж нинішні вчені не помилилися, перед нами більш потужний і швидкий плавець, який цілком міг пуститися в гонитву за жертвою.

Зараз ви читаєте новину «Морські динозаври мали акулячі хвости». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути