Ексклюзиви
вівторок, 20 вересня 2022 07:05

Мореплавець дав назву океану

Мореплавець дав назву океану
Фернан Магеллан народився в Португалії. Вивчав навігацію і географію. Фото: Getty Images

З Іспанії почалося перше навколосвітнє плавання 20 вересня 1519-го під керівництвом португальського мореплавця Фернана Магеллана.

Експедиція з п'яти кораблів Фернандо Магеллана (1480-1521) взяла курс на захід – шукали багату золотом і прянощами Індію. Магеллан дістався до південного краю Америки і знайшов протоку, яка з'єднує два океани. Один з них мореплавець назвав Тихим.

Рухаючись на південь експедиція перетнула екватор. Відкрив острови Гуам і Рота в архіпелазі Маріанських островів, досяг острова Гомонгон в архіпелазі Філіппінських островів. До цього моменту залишалось всього 100 учасників експедиції. Моряки дістались до острова Себу. Магеллан організував там постій, прагнучи навернути місцеве населення до християнської віри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Океан перепливли без пригод, тому назвали "тихим"

Магеллана вбили разом з частиною своїх товаришів. Більшість моряків загинули від хвороб і голоду. У вересні 1522-го мореплавці повернулися до Іспанії після трирічної подорожі. З п'яти кораблів уцілів лише один, залишилося 18 матросів, але на борту були золото і прянощі.

Експедиція принесла організаторам великий прибуток. Додому вони повернулися 16 вересня 1952-го на борту корабля "Вікторія". Став першим кораблем, який здійснив навколосвітнє плавання.

1 листопада 1520-го, у День всіх святих, кораблі іспанського мореплавця Фернандо Магеллана увійшли в вузьку протоку на півдні Америки. Спочатку її назвали Протока всіх святих. Літописець Антоніо Пігафетта назвав Патагонською.

Протока між Південною Америкою і архіпелагом Вогняна Земля завдовжки 574 км, завширшки 2,2-45 км і завглибшки від 20 м. Вона сполучає Атлантичний океан із Тихим. Через 7 років назвали Магеллановою в честь відкривача.

Зараз ви читаєте новину «Мореплавець дав назву океану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути