вівторок, 21 лютого 2017 09:00

Монумент Вашингтона зводили 36 років

Монумент Вашингтона зводили 36 років
Монумент Вашингтона

21 лютого 1885 року після 36 років будівництва у столиці США урочисто відкрито пам'ятник першому президенту країни Джорджу Вашингтону. 169-метровий мармуровий пам'ятник, збудований за проектом архітектора Роберта Міллса. На момент завершення Монумент Вашингтона був найвищою спорудою у світі після Кельнського католицького собору в Німеччині. Монумент Вашингтона утримував першість всього 5 років — до 1889, коли інженер Густав Ейфель звів Ейфелеву вежу в Парижі, Франція.

Меморіал Джорджа Вашингтона був створений за образом і подобою класичного єгипетського обеліска. 50 прапорів оточують платформу меморіалу і символізують 50 штатів Союзу. Якщо піднятися на ліфті до вершини цієї піраміди, то з вікон на оглядовому майданчику відкриються види на Меморіал Лінкольна, Білий дім, Меморіал Томаса Джефферсона і будівля Капітолію.

Джордж Вашингтон вважається найвизначнішим військовим і політичним лідером США з 1775 до 1797 рр., котрий як командуючий Континентальною армією виборов перемогу Америки над Британією в Американській революційній війні. Він очолював процес написання американської Конституції в 1787 р. Президент Сполучених Штатів побудував сильну і фінансово спроможну націю. Після його смерті Конгрес надав згоду на побудову монументу у Вашингтоні. Але це рішення було відкликане республіканцями. Безкінечні політичні чвари не дозволяли завершити монумент Вашингтона аж до кінця 19-го століття.

У 1888 році в ньому був встановлений паровий ліфт, який в 1901 році поступився місцем електричному. Служба національних парків підрахувала, що більше 72 мільйонів чоловік піднімалося на цей майданчик, щоб подивитися на панораму Вашингтона зверху. Монумент Вашингтона відкритий щодня з 9 ранку до 22 вечора. Вхід на монумент безкоштовний, але необхідно отримати квиток.

Зараз ви читаєте новину «Монумент Вашингтона зводили 36 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути