вівторок, 07 листопада 2017 21:30

"Молодик із зовнішністю Аполлона" - 81 рік від дня народження Вінграновського
18

Микола Вінграновський
Фото: litnik.org
Микола Вінграновський
Шкiльний клас М. Вiнграновського у. м. Первомайську. 1952 р.
Микола Вінграновський
Микола Вінграновський

7 листопада 1936 року в Первомайську на Миколаївщині народився український поет Микола Вінграновський.

Автор поетичних збірок "Сто поезій", "Поезії", "На срібнім березі", "Київ", "Губами теплими і оком золотим", "Цю жінку я люблю". Також автор повістей "Первінка", "Сіроманець", "У глибині дощів", "Літо на Десні" і роману "Северин Наливайко".

В 1955 році закінчив сільську середню школу. Навчався в Київському інституті театрального мистецтва імені Івана Карпенка-Карого на акторському відділенні.

"Київ першого студентського вересня став для мене столицею світу, захоплюючих лекцій, репетицій, футболу, кавунів і віршів. Десь у середині вересня мені зненацька запропонували, крім занять з акторської майстерності, відвідувати заняття ще й з режисури. Хто те придумав, я й досі не знаю. Надалі я став навчатися і там, і там. На режисерському курсі студенти були значно старші за мене. Я їх спочатку боявся, а тоді звик. Мені одразу сподобалось, що вони говорять не так голосно, як мої однокурсники. А те, що вони кидали на мою персону свої надто зневажливі й зверхні погляди. Це не турбувало мене: вони без п'яти хвилин режисери. А я хто? Почалися всякі режисерські розробки, аналізи п'єс, креслення мізансцен. Я накинувся на цю роботу, як вогонь на суху солому", – згадував про перші тижні навчання Микола Вінграновський.

Нa особисте запрошення видатного кінорежисера і письменника Олександра Довженка вступив до Всесоюзного державного інституту кінематографії у Москві. Закінчив його у 1960 році. Працював кінорежисером на Київській кіностудії імені Олександра Довженка. Ще студентом зіграв головну роль у фільмі Довженка "Повість полум'яних літ".

У 1958 році на сторінках журналів "Дніпро" і "Жовтень" ("Дзвін") з'явилися його перші вірші. А в 1962 році побачила світ перша збірка "Атомні прелюди".

"З'явився Микола у київському літературному світі в кінці п'ятде­ся­тих. Молодик із зовнішністю Аполлона, який велеголосно почав декламувати, при тому артистично (не рівня нам, завивальникам та бекальникам) свої поезії", – згадує письменник Валерій Шевчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До річниці смерті великого Коена: 5 найяскравіших хітів легенди

Поезії Вінграновського на тлі тогочасного літературного продукту відзначалися глибиною думки і довершеністю образів. "Перший з-поміж рівних у плеяді "шістдесятників", – писав про Вінграновського відомий літературознавець Володимир Моренець.

Важливою подією в українському літературному житті стала поява книжки інтимної лірики Вінграновського "Цю жінку я люблю" (1990). Вона відкривалася віршем "Сеньйорито акаціє, добрий вечір...". Пізніше вийшли збірки поета "З обійманих тобою днів" (1993) та "Любове, не прощавай!" (1997). Він також відомий читачеві як автор творів для дітей, пише сайт narodna-osvita.com.ua.

Нa відміну від багатьох шістдесятників, які з кінця 1980-х років захопилися політикою та пошуком керівних посад, Вінграновський зберіг вірність творчому покликанню. Єдиною керівною посадою було головування від 1989 по 1993 рік в українському відді­ленні ПЕН-клубу.

Помер Микола Вінграновський 26 травня 2004 року.

18 жовтня у Києві презентували віртуальний Музей Василя Стуса. Його експозицію склали рукописи українського поета дисидента, приватні речі, фото, аудіозаписи його виступів, листи до друзів і колег.

Зараз ви читаєте новину «"Молодик із зовнішністю Аполлона" - 81 рік від дня народження Вінграновського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути