неділя, 13 червня 2021 18:15

Мода на взуття призвела до погіршення здоров'я

Мода на взуття призвела до погіршення здоров'я
Через дуже м'яке взуття страждав кістяк людей. Фото: sciencedirect.com

Вчені з Кембриджського університету і Департаменту археології Великобританії проаналізували 177 скелетів з місцевих поховань. Довели, що британці в XIV – XV століттях мали проблеми з ногами через взуття з довгими і гострими носками - пулени.

6% людей похованих між XI і XIII століттями мали запалення слизових сумок суглобів - бурсит. У наступні два століття таких людей було 27%. Саме тоді з'явилася нова мода на взуття - люди відмовлялися від функціонального округлого носка і переходили до довгого і загостреного, пише видання International Journal of Paleopathology.

Чоловіки масово почали носити пулени - м'які шкіряні черевики без підборів і часто без твердої підошви, але з довгими гострими носками. Досліджені скелетні останки з бурситом належали саме чоловікам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будівельники натрапили на скелет раба

В Середньовіччі також часто страждали від переломів верхніх кінцівок, які виникали при падінні на витягнуті руки. Такий феномен вчені з Кембриджу пояснили тим, що через незручне взуття у людей деформувався великий палець стопи, що провокувало погіршення рівноваги.

Учені дізналися більше про дівчинку, поховану із зябликом у роті в печері Тюнель Велькі на Краківсько-Ченстоховській височині в Польщі.

Дослідники встановили, що 10-12 річна дівчинка не була слов'янкою. Імовірно, вона потрапила в регіон у середині XVII ст. разом із фінськими військами, які підтримали вторгнення шведського короля Карла X Густава в Польщу. Ті події дістали назву Шведський потоп. Значні військові сили шведів базувалися в Ойцовському замку, який розташовується неподалік від печери

Зараз ви читаєте новину «Мода на взуття призвела до погіршення здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути