неділя, 21 квітня 2019 08:20

Мексику підкорили за три роки

Мексику підкорили за три роки
Фернандо Кортес (1485—1547). Фото: Вікіпедія

Фернандо Кортес (1485—1547) причалив 21 квітня 1519 року на узбережжя Мексики. Іспанський конкістадор завоював Мексику та знищив цивілізацію ацтеків.

Кортес відправився в Новий Світ тільки в 1506 році. Він взяв участь у завоюванні Гаїті і Куби й одержав як винагороду велику ділянку землі та індійських рабів. Ходять чутки про нову невідому країну - Кортес споряджає 11 кораблів та 600 матросів і солдат. З собою бере коней, собак великих порід, обладунки, гармати та мушкети. Флотилія обгинає півострів Юкатан і входить в гирло річки Ріо-Табаско - це сучасна Мексика. Іспанці без особливих зусиль захоплюють місто Табаско. Від місцевих індіанців Кортес дізнається про казково багату Ацтекську імперію, яка находиться всередині материка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зрікся влади останній імператор Мексики

Правитель ацтеків Монтесума білошкірих іспанців сприймає за богів. Кортес обдаровує своїх гостей розфарбованими скельцями і намистом, починає наполягати на переході у католицьку віру та просить вождя дозволу зайти в місто. Хитрощами бере правителя ацтеків Монтесуму в полон.

З цього часу самовільно розпоряджається у всій країні. Захоплені ацтекських скарби Кортес відправив до Іспанії. Мексика була підкорена за три роки. Переможці захопили всі скарби ацтеків, а жителів закріпачили. В боях, через голод і епідемії загинуло понад 300 тис. ацтеків.

Під тиском повстанців на чолі з генералом Санта-Анна 19 березня 1823 року імператор Мексики Августин I Ітурбіде зрікся престолу і залишив країну. Мексиканська імперія, сьома за площею держава світу, проіснувала лише два роки.

Зараз ви читаєте новину «Мексику підкорили за три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути