четвер, 19 березня 2015 11:54

192 роки тому зрікся влади останній імператор Мексики

Автор: Josephus Arias Huerta
  Августин Ітурбіде. Коронаційний портрет
Августин Ітурбіде. Коронаційний портрет

Під тиском повстанців на чолі з генералом Санта-Анна 19 березня 1823 року імператор Мексики Августин I Ітурбіде зрікся престолу і залишив країну. Мексиканська імперія, сьома за площею держава світу, проіснувала лише два роки, і в 1824 році новопроголошену Федеративну республіку Мексика очолив обраний президент Міґель Гуадалупе Вікторія.

Ідея підкорення Мексики належала іспанському конкістадору Дієго Веласкесу де Куельяр, який у 1518 році організував експедицію Ернана Кортеса. Він за два роки підкорив імперію ацтеків у долині Мехіко і швидко встановив контроль над захід і південь від Теночитлана. У 1522 році іспанський імператор Карл V затвердив Кортеса генерал-капітаном і губернатором завойованих земель, подарував йому титул маркіза дель Вальє де Оахака і відписав у його особисте володіння землі площею 64 750 км2 з 100 000 індіанців, які проживали на них.

Падіння імперії ацтеків знаменувало нову епоху в історії Мексики - період 300-річного іспанського панування, відомий як Нова Іспанія. До її складу входили сучасні території Мексики, південно-західні штаті США, територія всієї Центральної Америки (до сучасної Панами), а також Куба, Флорида, Філіппіни і ряд островів у Тихому океані та Карибському морі. У 1535 році Мексика увійшла до складу новоствореного віце-королівства Нова Іспанія. Першим віце-королем, особистим представником іспанського монарха у Новій Іспанії став Антоніо де Мендоса.

Захоплення Іспанії Наполеоном у 1807 році сприяло поширенню думок про незалежність серед мексиканців. 16 вересня 1810 році католицький священник Мігель Ідальго-і-Костія проголосив у маленькому місті Долорес незалежність Мексики, що призвело до одинадцятирічної війни за незалежність. 27 вересня 1821 року була проголошена Декларація незалежності Мексики від Іспанії. Новий парламент країни бажав встановити тісні зв'язки з колишньою метрополією, припускаючи, що іспанський король Фердинанд VII стане імператором Мексики, але обидві держави будуть незалежними одна від одної. Але Фердинанд незалежності колонії не визнав, і у травні 1822 року Конгрес Мексики проголосив генерала Августина де Ітурбіде імператором під іменем Августин I. Це був тимчасовий захід, допоки котрийсь з європейських монархів не погодиться правити Мексикою.

Коронація Августина I відбулась 21 липня 1822 року у Мехіко. Антимонархічні фракції Конгресу різко критикували діяльність імператора, і 31 жовтня він розпустив парламент. Це привело до повстання військового гарнізону у Веракрусі під керівництвом генерала Антоніо Санта-Анни. 1 грудня Санта-Анна проголосив Мексику республікою. За два місяці проти імператора виступили майже всі штати Мексики. Це змусило Августина I 19 березня 1823 року зректися престолу і залишити країну.

1 липня 1823 року було проголошено створення республіки Сполучених провінцій Центральної Америки. Іспанія визнала незалежність Мексики у 1836 році.

В 1824 році Ітурбіде повернувся до Мексики в надії повернути владу. Мексиканський конгрес оголосив його поза законом і заочно засудив до страти. Невдовзі він був арештований і розстріляний 19 липня 1824 року.

Зараз ви читаєте новину «192 роки тому зрікся влади останній імператор Мексики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути