пʼятниця, 08 вересня 2023 16:29

Росіяни обікрали пілота, який розбився

Росіяни обікрали пілота, який розбився
8 вересня 1914 року після здійснення повітряного тарану загинув льотчик Петро Нестеров. Фото: wikipedia

Основоположник вищого пілотажу 27-річний Петро Нестеров загинув у небі над Жовквою – тепер райцентр Львівської області – 8 вересня 1914 року. Здійснив перший у світі повітряний таран.

Тоді льотчик займався авіарозвідкою для армії Російської імперії на Південно-Західному фронті. Здійснив близько 28 бойових вильотів на легкому французькому літаку "Моран".

8 вересня під час чергового вильоту побачив у небі австрійського важкого літака "Альбатрос", якого вирішив збити. У ті часи кулеметів на малі літаки ще не ставили, не прихопив із собою і пістолета Браунінґа, тому вирішив обережно протаранити ворожого розвідника. Він наздогнав "Альбатроса" і спробував вдарити його своїм шассі об край корпуса, але вдарив згори в центр і пошкодив собі двигун, який згодом відірвався.

Під час тарану Нестерова штовхнуло вперед. Він ударився головою об вітрове скло і знепритомнів чи загинув одразу. Слідом за "Мораном" розбився і пошкоджений австрійський літак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літак пролетів з Києва до Одеси попри брак пального

На місце падіння одразу поспішили мародери - двоє російських солдатів, які обікрали загиблого льотчика. Зняли взуття, витягли гроші, склали руки на грудях і втекли.

Тіло Нестерова привезли до Києва. Його відспівали у Микільському військовому соборі на Печерську, а попрощатися з ним як із героєм прийшли десятки тисяч людей. Поховали під дерев'яним хрестом на Аскольдовій могилі.

Льотчика посмертно нагородили орденом святого Георгія IV ступеня і надали чин капітана. Родині призначили пенсію у 1890 рублів на рік - найвищу на той час.

11 жовтня 1911-го в Петербурзі пройшов похорон першого українського авіатора Левка Мацієвича.

Він загинув в авіакатастрофі над Комендантським полем поблизу Санкт-Петербурга під час свята повітроплавання. Катастрофа сталася на очах десятків тисяч глядачів. Став першою жертвою авіації в Російській імперії.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни обікрали пілота, який розбився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути